ΣΕΚΑΠ-Κορυφώνεται την Πέμπτη η αγωνία των 170 εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας

ΣΕΚΑΠ-Κορυφώνεται την Πέμπτη η αγωνία των 170 εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας

Τον δικό τους Γολγοθά εν μέσω Χριστουγέννων «ανεβαίνουν» οι 170 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους της ακριτικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Η πρόσφατη δικαστική απόφαση η οποία επικυρώνει το πρόστιμο των περίπου 38 εκατ. Ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις μπορεί να χαρακτηριστεί και θηλειά στο μέλλον της εταιρείας.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι την προσεχή Πέμπτη θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν και ειδικοί από εταιρείες που εξειδικεύονται σε  θέματα πτωχεύσεων. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η ΣΕΚΑΠ, τονίζει χαρακτηριστικά «Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. Ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου».

Με λίγα λόγια η εταιρεία αφήνει αιχμές ότι για την ενδεχόμενη πτώχευσή της  υπαίτιο θα είναι το Εφετείο, γιατί εξέδωσε μια ανεξάρτητη δικαστική απόφαση και οι Τελωνειακές Αρχές Ξάνθης που ζητούν την εφαρμογή και υλοποίηση του νόμου.

Λίγες ημέρες πριν με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το «Πόθεν Έσχες»  ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένη, αλλά δεν είναι αυτονόητη. Δεν αρκούν τα λόγια για να εξασφαλίζεται. Απαιτεί καθημερινό αγώνα η προάσπισή της απέναντι σε όσους επιχειρούν να την εμπλέξουν σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Σε παραγωγή δικτύων ανεξέλεγκτης παραεξουσίας και μηχανισμών αποφυγής δημοκρατικών ελέγχων. Αυτό δεν πρόκειται να περάσει..». Και είχε καταλήξει λέγοντας: «Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι όλοι είναι, και πρέπει να είναι, ίσοι απέναντι στο νόμο».

Με γνώμονα την φράση αυτή του Πρωθυπουργού και τον απαραίτητο σεβασμό στις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ο επιχειρηματίας που κατέχει τις μετοχές της ΣΕΚΑΠ καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της ακριτικής καπνοβιομηχανίας και των 170 εργαζομένων της.