Ποδαρικό Εγκέλαδου στην Κ.Μακεδονία – Πάνω από 10 σεισμοί – Επιφυλακτικός ο Παπαζάχος.

Ποδαρικό Εγκέλαδου στην Κ.Μακεδονία – Πάνω από 10 σεισμοί – Επιφυλακτικός ο Παπαζάχος.

Να “χορεύει” σε ρυθμό… ρίχτερ βρίσκει την κεντρική Μακεδονία το ξεκίνημα του 2018. Ο Εγκέλαδος αποφάσισε να κάνει… ποδαρικό με “σμήνος” σεισμικών δονήσεων, το επίκεντρο των οποίων εντοπίζεται βόρεια του Κιλκίς. Η σεισμική δόνηση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ Σερρών ο καθηγητής Σεισμολογίας του Α.Π.Θ Κώστας Παπαζάχος, άφησε ανοικτό – ένα μικρό ενδεχόμενο – λόγω του σεισμικού ιστορικού της περιοχής να υπάρξουν πιο ισχυροί σεισμοί και να μην έχει εκδηλωθεί ακόμα ο κύριος σεισμός.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 06:24 το πρωί της Τρίτης 2 Ιανουαρίου σε απόσταση 75 χιλιομέτρων βόρεια της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο Σεισμολογικός Σταθμός του ΑΠΘ.

Η Σεισμική δόνηση σημειώθηκε μεταξύ των λιμνών Κερκίνης και Δοϊράνης σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής  κ. Βασίλη Παπαζάχο.

Ελάχιστα λεπτά μετά ακολούθησε ακόμα μία ασθενής δόνηση μεγέθους 3,4 Ρίχτερ, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις. Αν και μικρού  μεγέθους στην πλειονότητα, τουλάχιστον 4 από αυτές, έγιναν αισθητές και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Ο χορός των ρίχτερ ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς.

Η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατεγράφη στις 12:13 στην Μακεδονία 12 χλμ βορειοδυτικά του Κιλκίς. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 2 χλμ . Δύο λεπτά αργότερα ακολούθησε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 3,7 Ρίχτερ βορειότερα στην ίδια περιοχή, ακολούθησε και τρίτη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 Ρίχτερ και μισή ώρα αργότερα μία τέταρτη μεγέθους 3,6.