Σεισμός: Μη κατοικήσιμα 5 στα 8 σπίτια στη Θεσσαλία – Παπαζάχος: Δύσκολη η επόμενη βδομάδα

Σεισμός: Μη κατοικήσιμα 5 στα 8 σπίτια στη Θεσσαλία – Παπαζάχος: Δύσκολη η επόμενη βδομάδα

Αυξάνεται μέρα με την ημέρα και όσο συνεχίζονται οι αυτοψίες από τα κλιμάκια μηχανικών ο αριθμός των κατοικιών που χαρακτηρίζονται «κόκκινα» και μη κατοικήσιμα στις πληγείσες -από τον σεισμό, που είχε επίκεντρο την Ελασσόνα- κοινότητες της Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή σεισμολόγος του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος εκτιμά ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι δύσκολη κυρίως την επόμενη εβδομάδα. «Θα είναι δύσκολη η ακολουθία όπως ήταν μέχρι τώρα.

Κατά τους ελέγχους που έγιναν την Πέμπτη 4 Μαρτίου και την Παρασκευή 5 Μαρτίου από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου, εντοπίστηκαν 520 μη κατοικήσιμα σπίτια.

Συγκεκριμένα, έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 941 κτίρια. Από αυτές:

841 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

22 αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων ακατάλληλοι κρίθηκαν οι 12.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 17 από τις 26 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν, ενώ σε 52 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 51 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Επίσης έχουν γίνει έλεγχοι και σε 64 σχολικές μονάδες και στο Δικαστικό Μέγαρο, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και το ΕΦΚΑ Λαρίσης.

Επιπλέον ξεκινά σήμερα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η μεταφορά οικίσκων και τροχόσπιτων για την προσωρινή στέγαση των πληγέντων από το σεισμό. Η αποστολή ξεκίνησε λίγες ώρες πριν από τους χώρους της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στον Ασπρόπυργο.

 

Παπαζάχος: Η χτεσινή δόνηση των 5,9 Ρίχτερ ήταν μετασεισμός

Έξι νέους σεισμογράφους θα τοποθετήσει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου όπου από προχτές δονείται υπό τον ρυθμό των ισχυρών Ρίχτερ.

Ο κ. Παπαζάχος μαζί με τους συνεργάτες του βρίσκεται ήδη στην περιοχή και ανέφερε ότι η ισχυρή χτεσινοβραδινή σεισμική δόνηση των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αποτελεί μετασεισμό σε συνέχεια της δόνησης των 6 Ρίχτερ, μη συμμεριζόμενος την άποψη που έχουν εκφράσει άλλοι σεισμολόγοι ότι πρόκειται για νέο σεισμό σε άλλο ρήγμα.

«Είναι ένας πολύ ισχυρός μετασεισμός ο οποίος έγινε μέσα στον ίδιο σεισμικό όγκο σε μια περιοχή. Συμβαίνει αυτό να έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς οι οποίοι φτάνουν σε μέγεθος σχεδόν στο μέγεθος του κύριου σεισμού. Στην πραγματικότητα δηλαδή δύο σεισμούς οι οποίοι ο ένας συνδέεται με τον άλλον. Δεν είναι κάποια έκπληξη και εμφανίζεται αρκετά συχνά το φαινόμενο» είπε ο κ. Παπαζάχος.

Κάνει συνέχεια σεισμούς. Εγώ είμαι τώρα στην περιοχή του Τυρνάβου, έχω ήδη εγκαταστήσει έναν σεισμογράφο και πάω να εγκαταστήσω τους επόμενους. Ξέρω ότι θα είναι μια δύσκολη ακολουθία, η επόμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά δύσκολη» τόνισε ο κ. Παπαζάχος που πρόσθεσε ότι προτίθεται να εγκαταστήσει συνολικά έξι σεισμογράφους.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαζάχος από προχτές, Τετάρτη 3 Μαρτίου, που έγινε στις 12:16 το μεσημέρι, η ισχυρή δόνηση των 6 Ρίχτερ είχε προειδοποιήσει για «πλούσια μετασεισμική ακολουθία», τονίζοντας μάλιστα ότι το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει μετασεισμούς έως και 6,2 Ρίχτερ.

Η σεισμική ακολουθία με τους ισχυρούς μετασεισμούς γίνεται αισθητή εκτός από τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας.