Σακούλα από γυράδικο της Θεσσαλονίκης σκότωσε …φάλαινα! – Από πλαστικό οι περισσότεροι θάνατοι!

Σακούλα από γυράδικο της Θεσσαλονίκης σκότωσε …φάλαινα! – Από πλαστικό οι περισσότεροι θάνατοι!

Μία σακούλα από γυράδικο της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ήταν η αιτία να χάσει τη ζωή της μια φάλαινα στην ανατολική Μεσόγειο, περίπου 500 ν.μ. μακριά. Το περίεργο αυτό συμβάν δεν είναι ο μοναδικό και φυσικά η συγκεκριμένη σακούλα, που εντοπίστηκε στο πτώμα του κύτους, δεν είναι η μοναδική που ευθύνεται για ότι συμβαίνει με τα πλαστικά στην ανατολική μεσόγειο!

Όσο και ακούγεται περίεργο τα πλαστικά σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή και μάλιστα με μεγαλύτερα θηλαστικά που είναι οι φάλαινες. Στο αποτέλεσμα αυτό κατέληξαν μεταξύ άλλων τα μέλη του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», σε έρευνα που αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των φαλαινών που έχουν πεθάνει στα νερά της ανατολικής Μεσογείου από το 2001 και έπειτα οφείλεται στην κατανάλωση πλαστικού.

Σύμφωνα με αποτελέσματα νεκροψιών, εννιά από τα 24 κήτη που έχουν βρεθεί νεκρά σε ελληνικά νερά, βίωσαν αργό και επώδυνο θάνατο. Τα στοιχεία αυτά έχουν προκύψει από έρευνες που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

Ο επικεφαλής των θαλάσσιων βιολόγων του Ινστιτούτου, Αλέξανδρος Φραντζής, δηλώνει στους Times πως έχει βρεθεί φάλαινα αρσενικού γένους στη Μύκονο, η οποία είχε καταπιεί περισσότερα από εκατό πλαστικά αντικείμενα, ανάμεσα σε αυτά και πλαστικές σακούλες.

Μία από αυτές μάλιστα, προέρχονταν από γυράδικο της Θεσσαλονίκης που σερβίρει κεμπάπ. Δηλαδή 500 μιλιά μακριά.