Σήμερα η απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για το ένταλμα σύλληψης του ιδρυτή του WikiLeaks

Σήμερα η απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για το ένταλμα σύλληψης του ιδρυτή του WikiLeaks

Η βρετανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε σήμερα όσον αφορά το αίτημα να αρθεί η ισχύς του εντάλματος σύλληψης του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, ο οποίος είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παραμένει τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια.

Το βρετανικό δικαστήριο απέρριψε τελικά το αίτημα του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο 46χρονος Αυστραλός είχε βρει άσυλο τον Ιούνιο του 2012 σε αυτό το κτίριο με τα κόκκινα τούβλα, στη σικ συνοικία Νάιτσμπριτζ, πολύ κοντά στο πασίγνωστο πολυκατάστημα Harrods, αφού καταζητείτο από τη σουηδική δικαιοσύνη εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό, τις οποίες αρνείται μέχρι και σήμερα.

Έπειτα από πολλές ανατροπές, οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές κατέληξαν να βάλουν στο αρχείο την υπόθεση τον Μάιο του 2017. Για τους συνηγόρους του, το ένταλμα των βρετανικών Αρχών για τη σύλληψή του έχει κατά συνέπεια χάσει τον λόγο ύπαρξής του.

Η υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ επικαλείται εξάλλου τα προβλήματα υγείας του Αυστραλού, καθώς όπως σημειώνει δεν έχει πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες, πάσχει από κατάθλιψη, ενώ έχει επίσης προβλήματα στα δόντια και πόνους στην πλάτη.

Με την ελπίδα να βρει λύση σ’αυτή τη δικαστική και διπλωματική σπαζοκεφαλιά, το Κίτο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι έδωσε στον Ασάνζ την υπηκοότητα του Ισημερινού και απηύθυνε έκκληση στις βρετανικές Αρχές να του αναγνωρίσουν διπλωματικό καθεστώς.