Σήμα κινδύνου για Βραζιλία και Μεξικό για τη ραγδαία η εξάπλωση του κορονοϊού

Σήμα κινδύνου για Βραζιλία και Μεξικό για τη ραγδαία η εξάπλωση του κορονοϊού

Έκκληση στις κυβερνήσεις της Βραζιλίας και του Μεξικού να δράσουν και να καταλάβουν πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα έκανε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Ο ΠΟΥ διαπιστώνει ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε αυτές τις δύο χώρες.

Αναφερόμενος ειδικά στη Βραζιλία, ο πρόεδρος της οποίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί για τον SARS-CoV-2, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε: «Θεωρώ πως η Βραζιλία πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά αυτό. Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό». Ταυτόχρονα απηύθυνε ταυτόσημη έκκληση και στο Μεξικό, το οποίο, υπογράμμισε, βρίσκεται «σε άσχημη θέση».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε και ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε», επισήμανε και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να ζητήσουμε από το Μεξικό να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά την κατάσταση».

Η Βραζιλία, μια χώρα 212 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι δεύτερη στην κατάταξη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας (έχει ξεπεράσεις τους 170.000 νεκρούς), πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ανέφερε ότι η Βραζιλία κατάφερε να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τον αριθμό των κρουσμάτων μετά την κορύφωση του Ιουλίου, καταγράφοντας 114.000 την εβδομάδα ως τη 2η Νοεμβρίου, αλλά στη διάρκεια της εβδομάδας ως τη 26η Νοεμβρίου, «είχε εκ νέου 218.000 κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση».

«Αν δείτε τον αριθμό των θανάτων, την εβδομάδα ως τη 2η Νοεμβρίου ήταν 2.538 και τώρα είχαμε 3.876», συνέχισε.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας δεν μπορεί να συμβάλει στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ασθένησε και ξεπέρασε την ασθένεια. Το μόνο που έκανε ήταν να διαφημίζει την υδροξυχλωροκίνη, φάρμακο η αποτελεσματικότητα του οποίου δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Ακόμη και σήμερα και παρά την καθημερινή εκατόμβη νεκρών, υποβαθμίζει τη σοβαρότητά της και αντιτάσσεται στον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας

Πάνω από 100.000 θάνατοι στο Μεξικό

Δύσκολα είναι τα πράγματα και στο Μεξικό, όπου το φράγμα των 100.000 θανάτων έσπασε στις 20 Νοεμβρίου και, οκτώ ημέρες αργότερα, ξεπέρασε — για πρώτη φορά — τις 12.000 μολύνσεις μέσα σε μια ημέρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 30% την εβδομάδα από την 23η έως την 28η Νοεμβρίου.

Το Μεξικό βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως (πάνω από 105.000), ωστόσο αυτά είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά και αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας λένε ότι στην πραγματικότητα ο απολογισμός είναι μάλλον πολύ πιο βαρύς.

Η κατάσταση είναι δυσχερής και στο σύστημα υγείας, καθώς σε τουλάχιστον επτά από τα 54 δημόσια νοσοκομεία της Πόλης του Μεξικού οι κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό είναι πλήρεις, ενώ σε 14 κέντρα υγείας η κατάσταση είναι ολοένα πιο πιεστική, με την πληρότητα στο 70%. Σε εθνικό επίπεδο, το υπουργείο Υγείας καταγράφει πληρότητα 63% των κλινών για ασθενείς με Covid-19.