Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για εξάπλωση του ιού Εμπολα

Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για εξάπλωση του ιού Εμπολα

Ο ιός Εμπολα μπορεί να εξαπλωθεί στην Κινσάσα και σε γειτονικές χώρες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Για την πιθανότητα να επεκταθεί το ξέσπασμα του ιού Εμπολα πέραν της επαρχίας του Ισημερινού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προειδοποίησε χθες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Πίτερ Σάλαμα.

«Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μας προκαλούν ανησυχία ότι ο ιός ενδέχεται να επεκταθεί. Το γεγονός ότι εμπλέκεται μια πόλη, η Μπαντάκα, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Ισημερινού και ότι η πόλη αυτή βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Κονγκό και τους παραποτάμους του, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο ιός μπορεί τελικά να επεκταθεί στην Κινσάσα και στις γύρω χώρες, όπως η Δημοκρατία του Κονγκό και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», σημείωσε ο Σάλαμα σε ενημέρωση που έκανε για το πρόσφατο ξέσπασμα του Εμπολα, κατά την 71η Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Σάλαμα επισήμανε επίσης ότι 58 κρούσματα του ιού Εμπολα, εκ των οποίων 28 επιβεβαιωμένα, 21 πιθανά και 9 ύποπτα, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανέρχεται σε 27.

Παράλληλα, η οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε χθες ότι τρεις ασθενείς δραπέτευσαν από την καραντίνα που τους είχαν θέσει στην πόλη Μπαντάκα στις όχθες του ποταμού Κονγκό και οι δύο από αυτούς πέθαναν.

Ο τρίτος ασθενής βρέθηκε ζωντανός και τέθηκε υπό παρακολούθηση από την αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη αυτή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής των Ιατρών Χωρίς Σύνορα στην Μπαντάκα, Χένρι Γκρέι.