
Σάμος: Αγωνία από τον «χορό» των μετασεισμών
Μια πολύ δύσκολη νύχτα ήταν αυτή που πέρασε για τους κατοίκους της Σάμου εξαιτίας των μετασεισμών αποτέλεσμα του φονικού σεισμού των 6,7 Ρίχτερ που σημείωθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του νησιού στον υποθαλάσσιο χώρο και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Αρκετοί κάτοικοι κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους, άλλοι σε ξενοδοχεία και σε σπίτια, που δεν είχαν κανένα πρόβλημα από το σεισμό, ενώ για εκείνους που ήθελαν είχαν στηθεί και κάποιες σκηνές.
Πάνω από 60 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί ήδη, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, ενώ οι περισσότεροι να έχουν μεγέθη 3 με 4 Ρίχτερ. “Είναι η φυσιολογική ροή της μετασεισμικής ακολουθίας και περιμένουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Ωστόσο καλό είναι να έχουμε το νου μας για έναν ισχυρό μετασεισμό κόντά στα 6 Ρίχτερ. Η μετασεισμική ακολουθία είναι περίπου 20 χιλιόμετρα από το νησί της Σάμου και έχει μικρό εστιακό βάθος, αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ αισθητοί στο νησί ακόμη και αν είναι 3 ή 4 Ρίχτερ, οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για τις επόμενες ημέρες” είπε στο protothema.gr ο Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.
Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου.
Ο φονικός σεισμός άφησε πίσω του δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών, και 19 τραυματίες μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Αλλά και μεγάλες καταστροφές κυρίως σε παλιά κτίρια, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ υπήρξε και η κατάρρευση τμήματος της εκκλησίας στο Καρλόβασι. Μέχρι αργά χθες το βράδυ πραγματοποιούνταν συσκέψεις στο νησί με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γεώργιου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστου Ροϊλού, του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, των Δημάρχων και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού.
Εκτός από τις καταστροφές και την απώλεια των δυο μαθητών, ο εγκέλαδος προκάλεσε και τσουνάμι, με τη θάλασσα να βγαίνει στη στεριά και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. «Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπήσει την Κω και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση» είπε στο protothema,gr ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι. πολλοί από τους καταστηματάρχες στην παραλιακή ζώνη διανυκτέρευσαν μέσα στα καταστήματά τους, καθώς πολλά από αυτά έχουν γεμίσει νερά από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό και δεν μπορούν να ασφαλίσουν με τις πόρτες να έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ είναι ικανό να δώσει τσουνάμι και για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όπως επισημαίνουν οι σεισμολόγοι, σε τέτοιους μεγάλους σεισμούς κρίσιμες είναι οι πρώτες 48ωρες για την εξέλιξη του φαινομένου. Και η μέχρι στιγμής μετασεισμική ακολουθία δείχνει μια φυσιολογική ροή, αλλά όλοι περιμένουν, όπως έχουν πει έναν ισχυρό μετασεισμό.