Ρωσία: Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ

Ρωσία: Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ

Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με την ονομασία Vostok-2018 (Ανατολή-2018) ξεκίνησαν την Τρίτη στην ανατολική πλευρά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, με τη συμμετοχή 300.000 στρατιωτικών, ενώ στην πορεία θα πραγματοποιηθούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή του κινεζικού στρατού.

Την έναρξη των γυμνασίων ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας ότι την εποπτεία των γυμνασίων έχει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Στα γυμνάσια συμμετέχουν εκτός από τους 300 χιλιάδες στρατιωτικούς, περισσότερα από 1.000 αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περίπου 36.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα, περίπου 80 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης.

Παρόμοιας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια είχαν να γίνουν από το 1981, όταν στις περιοχές των στρατιωτικών διοικήσεων της Λευκορωσίας, του Κιέβου και της Βαλτικής, αλλά και στην θαλάσσια περιοχή της Βαλτικής στην ΕΣΣΔ είχαν πραγματοποιηθεί τα γυμνάσια «Zapad-81» (Δύση-81) στα οποία συμμετείχαν περίπου 100.000 στρατιωτικοί.

Στα γυμνάσια θα συμμετάσχουν στρατιωτικές μονάδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Μογγολίας.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια Vostok-2018 θα διαρκέσουν έως τις 17 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει δύο ημέρες και η δεύτερη πέντε.

Κύριος στόχος των γυμνασίων, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είναι να ελεγχθεί το επίπεδο ετοιμότητας των στρατιωτικών διοικήσεων κατά τον σχεδιασμό και την αναδιάταξη δυνάμεων σε μεγάλες αποστάσεις, η συνεργασία μεταξύ του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού, όπως και να αποκτήσουν εμπειρίες οι στρατιωτικοί διοικητές και στρατιωτικές διοικήσεις στην διοίκηση των δυνάμεων κατά την προετοιμασία και την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

 

#Видео В рамках манёвров «Восток-2018» личный состав приморского соединения морской пехоты Тихоокеанского флота отработал загрузку на транспорт материально-технических средств и боезапаса, выход боевой техники из парка в точки формирования колонн и совершение маршей в район погрузки на большие десантные корабли БДК «Пересвет», «Николай Вилков» и «Адмирал Невельской» в бухте Десантной под Владивостоком приняли на борт боевые машины пехоты БМП-2, самоходные артиллерийские установки «Гвоздика», бронетранспортёры БТР-82А, РСЗО «Град» и личный состав. После выхода в море в заливе Петра Великого был сформирован десантный отряд. БДК совместно с малыми противолодочными кораблями, осуществляющими охранение, отработали организацию всех видов обороны, провели тренировки по совместному тактическому маневрированию и связи. Планируется, что в указанном районе БДК и морская пехота отработают совместную задачу по высадке десанта на необорудованное побережье, при этом высадка техники будет производиться как на плав, так и способом на упор (непосредственно на кромку берега). #Минобороны #ТихоокеанскийФлот #Морпехи #Восток2018 #Маневры #БДК #ВоеннаяТехника #БоеваяПодготовка

Gepostet von Минобороны России am Dienstag, 11. September 2018

 

Το Κρεμλίνο συσχετίζει την διεξαγωγή των στρατιωτικών αυτών γυμνασίων ευρείας κλίμακας με την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων και την ασφάλεια της χώρας. Αυτή ήταν και η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την κλίμακα των γυμνασίων: «Είναι μια συνήθης ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι αναγκαία για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας μας» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε εικόνες που δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρονται με τρένα, κολώνες αρμάτων μάχης, στρατιωτικά οχήματα και πολεμικά πλοία, όπως ελικόπτερα και αεροπλάνα που να απογειώνονται.

Τα γυμνάσια Vostok-2018 πραγματοποιούνται σε μια περίοδο έντασης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, ενώ το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί τα γυμνάσια καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να έχουν μια σημαντική παρουσία στην περιοχή της Ασία και του Ειρηνικού.

Η Ρωσία έχει προγραμματίσει ναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αυτό τον μήνα.

 

#Видео Прибытие самолетов и вертолетов ВВС Китая в ВВО перед началом маневров «Восток-2018»#Минобороны #ВВО #АрмейскаяАвиация #Восток2018 #Маневры #Цугол #НОАК #БоеваяПодготовка

Gepostet von Минобороны России am Dienstag, 11. September 2018

 

Μερικοί αναλυτές θεωρούν την διεξαγωγή των γυμνασίων ως ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, για τους δεσμούς Μόσχας και Πεκίνου που ενισχύονται. «Με τα γυμνάσια Vostok-2018 Ρωσία στέλνει ένα μήνυμα που θεωρεί τις ΗΠΑ ως έναν εν δυνάμει εχθρό και την Κίνα ως έναν εν δυνάμει φίλο» , έγραψε ο Ντμίτρι Τρένιν, πρώην αξιωματικός και διευθυντής σήμερα του Carnegie Moscow Center.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, αναμένεται να παρακολουθήσει τα γυμνάσια εντός της εβδομάδας μαζί με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου.

CNN