Ρωσία: Πτώση 7% στη δημοτικότητα του Πούτιν

Ρωσία: Πτώση 7% στη δημοτικότητα του Πούτιν

Σχεδόν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, η δημοτικότητα του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν άρχισε να πέφτει. Μέσα σε έναν μήνα, γράφει η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη τα στοιχεία δημοσκόπησης του κέντρου ερευνών VICIOM (Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης), η δημοτικότητα του επικεφαλής του ρωσικού κράτους έπεσε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν παρατηρήθηκε ωστόσο η ίδια πτωτική τάση όσον αφορά την δημοτικότητα άλλων πολιτικών προσώπων, όπως για παράδειγμα του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ή του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο ο διευθυντής του VICIOM Βαλέρι Φιόντοροφ θεωρεί ότι η πτώση της δημοτικότητας του προέδρου είναι κάτι το φυσικό, καθώς την περίοδο των εκλογών ανεβαίνει, ενώ μετά τις εκλογές συνήθως αρχίζει να πέφτει, έστω και όχι αμέσως.

«Η μισή χώρα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι απολίτικη και ο κόσμος αυτός συμμετέχει στην πολιτική μόνο κατά την διάρκεια των μεγάλων εκλογικών εκστρατειών ή όταν συμβαίνουν κάποια ακραία γεγονότα» και «επομένως η διαδικασία αυτή της πτώσης της δημοτικότητας είναι συνήθης», δηλώνει ο Φιόντοροφ. «Για αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, επειδή θα υπάρξουν πολλά γεγονότα και η δημοτικότητα του Πούτιν θα αρχίσει να ανεβαίνει».

«Η μείωση των ποσοστών δημοτικότητας μετά τις εκλογές είναι προβλέψιμη, αλλά για το αν θα διατηρηθεί η τάση αυτή, θα μπορεί να αποφανθεί κανείς μόνο μετά από έξι μήνες» εκτιμά ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών που πρόσκειται στο Κρεμλίνο Γκλεμπ Κουζνετσόφ. Ο κ. Κουζνετσόφ θεωρεί ότι «κανένα γεγονός δεν επηρέασε την μείωση της δημοτικότητας» υποστηρίζοντας ότι «οι χρονικοί περίοδοι ενός εικοσιτετραώρου αλλάζουν ανεξάρτητα απ’ τον καιρό» ενώ «είναι σιδηρούς κανόνας, η δημοτικότητα ενός πολιτικού να πέφτει μετά τις εκλογές».

ΑΜΠΕ