Ρωσία: Να μην παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ στις «εγχώριες υποθέσεις» του Ιράν

Ρωσία: Να μην παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ στις «εγχώριες υποθέσεις» του Ιράν

Η Ρωσία παρότρυνε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παρεμβαίνουν σε αυτό που η Μόσχα ονομάζει «εγχώριες υποθέσεις» του Ιράν, δήλωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ράιαμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις ξέσπασαν πριν από μία εβδομάδα στο Ιράν, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, να εκφράζει την υποστήριξή του στους διαδηλωτές. Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν ως διαμαρτυρίες ενάντια στις οικονομικές δυσκολίες.

Ο επικεφαλής του στρατού του Ιράν, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εξουδετερώσει τις αναταραχές, αλλά τα στρατεύματά του ήταν έτοιμα να επέμβουν αν χρειαζόταν.

«Είμαι βέβαιος ότι ο γείτονάς μας, το φιλικό μας κράτος θα καταφέρει να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες και να εξέλθει από την τρέχουσα περίοδο ως ενισχυμένη χώρα και αξιόπιστος εταίρος για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων», δήλωσε ο Ράιαμπκοφ, σύμφωνα με το TASS.

Τα προβλήματα αυτά περιλάμβαναν τη συμμόρφωση με τη συμφωνία που έλαβε το Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015 για να περιορίσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Ο πλανητάρχης έχει επικρίνει εδώ και πολύ καιρό αυτή τη συμφωνία.

«Η σημερινή κατάσταση, όταν η Ουάσινγκτον εμπίπτει στον πειρασμό να θέσει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την πυρηνική συμφωνία», δήλωσε ο Ράιαμπκοφ, «αποδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να υπονομεύσουν την τήρηση της συμφωνίας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Μόσχα εμμένει στη θέση πως η συμφωνία «δεν πρόκειται να διορθωθεί».

Τον Οκτώβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρνηθεί να πιστοποιήσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με την πυρηνική συμφωνία.