Ρεκόρ κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης- Προβληματίζει η εικόνα της πόλης

Ρεκόρ κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης- Προβληματίζει η εικόνα της πόλης

Την ικανοποίησή τους για την αύξηση της πληρότητας, που άγγιξε το 2017 τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, εξέφρασαν οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, εμφανίστηκαν σταθερά προβληματισμένοι με τη μέση τιμή δωματίου, καθώς εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας παρουσίασης έρευνας ικανοποίησης τουριστών και απόδοσης ξενοδοχείων για το έτος 2017, που πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) με τη συμβολή της εταιρείας «CBR Consulting».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης άγγιξε το 2017 το 70,8%, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3% σε σχέση με το 2016.

Μείωση ωστόσο, παρουσιάζει η ικανοποίηση των επισκεπτών, σε ό,τι αφορά την εικόνα της πόλης και ζητήματα που αφορούν στην καθαριότητα, ασφάλεια, ρύπανση και πληροφόρηση, με αποτέλεσμα η συνολική ικανοποίηση να σημειώσει μικρή πτώση σε σχέση με το 2016 (από 8,2 σε 8,0). Το συνολικό προϊόν της πόλης παρά ταύτα συνεχίζει να αξιολογείται υψηλά, σύμφωνα με τον managing consultant Στέφαν Μερκενχοφ, καθώς οι τουρίστες βαθμολογούν υψηλά (πολύ πάνω από 8,0) τις εγκαταστάσεις εστιατορίων, μπαρ/καφετεριών, ξενοδοχείων και εμπορικών καταστημάτων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι την υψηλότερη βαθμολογία έλαβε ο τομέας της διασκέδασης, της συμπεριφοράς και της κουλτούρας των κατοίκων.

Την ίδια ώρα η επιθυμία των αλλοδαπών τουριστών να επισκεφθούν ξανά τη Θεσσαλονίκη και να την προτείνουν σε άλλους αγγίζει το ποσοστό του 96%. Ενώ το 65% των αλλοδαπών που επισκέφθηκαν την πόλη είχε καλύτερη ή και πολύ καλύτερη εμπειρία από ό,τι προσδοκούσε πριν την επισκεφθεί. Να προστεθεί εδώ, ότι οι διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών τουριστών άγγιξαν το 52% ενώ των Ελλήνων το 48%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους επιλέγει κανείς να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, οι νεότεροι σε ηλικία ταξιδιώτες (18 με 30 ετών και 30-50 ετών) συνεχίζουν να έλκονται από την προσωπικότητα της πόλης, ενώ οι άνω των 50 βάζουν στην πρώτη θέση τους αρχαιολογικούς χώρους και το πολιτιστικό ενδιαφέρον (σε ποσοστό 69%). Η ίδια ηλιακή ομάδα σε μεγάλο ποσοστό (17%) επιλέγει τη Θεσσαλονίκη για ιατρικούς λόγους. Πάντως, η γαστρονομία, τα εμπορικά καταστήματα και η αγορά της πόλης συγκαταλέγονται στους σημαντικούς λόγους για τους οποίους επιλέγει κανείς να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Από τους επισκέπτες που καταφθάνουν στην πόλη, το 50% έρχονται για αναψυχή και το 28% για επαγγελματικούς λόγους.

Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό ταξιδιωτών αναψυχής έρχεται από την Αμερική, τη Γερμανία  και τη Ρωσία, ενώ οι περισσότεροι ταξιδιώτες που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους έρχονται από την Ρουμανία, τη Σερβία και την Κύπρο. Οι Κύπριοι επισκέπτονται πιο συχνά από όλους τη Θεσσαλονίκη ενώ μαζί με τους Ρώσους είναι οι τουρίστες που δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα, κυρίως σε ψώνια.

Να σημειωθεί, ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην 4η θέση των κύριων αγορών το 2017 με αύξηση 87% σε σχέση με το 2017.

naftemporiki