Ρέγκλινγκ: ”Δεν υπάρχει ανάγκη «κουρέματος» χρέους, μόνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων”

Ρέγκλινγκ: ”Δεν υπάρχει ανάγκη «κουρέματος» χρέους, μόνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων”

Στη γνωστή γραμμή, δηλαδή της μη ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επιμένει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Γερμανός παράγοντας, σε αποσπάσματα ομιλίας που θα πραγματοποιήσει στη Γερμανία και περιήλθαν στην κατοχή του Reuters, σημειώσε χαρακτηριστικά πως, «σε καμία περίπτωση δεν είναι αναγκαίο». Eκφράζει δε την πεποίθηση πως εάν η Ελλάδα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί να εξασφαλίσει τακτική χρηματοδότηση από τις αγορές.

 Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει προσκληθεί από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να μιλήσει στο Οικονομικό Συμβούλιο των Χριστιανοδημοκρατών, ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο σε ενδεχόμενα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης, όπως και σε πιθανή αναδιάρθρωση χρέους χωρών.

Ο ESM Θα μπορούσε να είναι ένας «ουδέτερος συντονιστής των διαπραγματεύσεων» μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών και των χωρών, εξηγεί ο  επικεφαλής του μηχανισμού, αν και εκφράζει επιφυλάξεις για τη δυνατότητα αυτόματης επιμήκυνσης των ομολόγων.

Αναφέρει επίσης ότι ο μηχανισμός θα μπορούσε στο μέλλον να παράσχει δάνεια μικρότερης διάρκειας και με χαλαρότερους όρους, με στόχο τη σταθεροποίηση μίας οικονομίας και τονίζει πως η λειτουργία του θα πρέπει να ενσωματωθεί στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά στο ρόλο της Γερμανίας, αναφέρει ότι θα παραμείνει «άγκυρα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας», μετά και την επανεκλογή της κ. Μέρκελ ως καγκελαρίου.