Π. Σκουρλέτης: «Τα πράγματα για την Ελλάδα είναι πολύ πιο καλά»

Π. Σκουρλέτης: «Τα πράγματα για την Ελλάδα είναι πολύ πιο καλά»

«Τα πράγματα για την Ελλάδα είναι σαφώς πολύ πιο καλά και από το 2010 και από το 2015, οφείλουμε και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι», σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επικαλούμενος σειρά δεικτών. Όσον αφορά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει «αυτιστική» την αντιπολίτευση. Χαρακτηρισμό που δικαιολογεί λέγοντας πως «είτε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, είτε ολοκληρώνεται μια διαπραγμάτευση τα προηγούμενα χρόνια, είτε τώρα που αντιμετωπίζουμε μια εθνική τραγωδία και προσπαθούμε όλοι να συζητήσουμε για τις αναγκαίες αλλαγές και για τις πραγματικές αιτίες αυτής της μοιραίας πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, η ΝΔ μιλάει μόνο για εκλογές».

«Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί», υπογραμμίζει αναφερόμενος στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Για τη νέα Υπηρεσία που θα διαχειρίζεται τις έκτακτες ανάγκες, αντικαθιστώντας την Πολιτική Προστασία, ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, ότι «η βασική λογική αυτού του σχεδίου που παρουσιάστηκε είναι ότι προσπαθεί να ενσωματώσει μέσα από τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα αντιμετώπισης των εκτάκτων καταστάσεων και των φυσικών καταστροφών, στη λειτουργία αυτού του φορέα τόσο την επιστημονική γνώση και εμπειρία μαζί με την αντίστοιχη διαχειριστική εμπειρία αυτών των καταστάσεων».

Ο κ. Σκουρλέτης,τονίζει ότι «η πολιτική της ακραίας λιτότητας μας δημιούργησε προβλήματα όλα τα τελευταία χρόνια», και στον τομέα της πυρόσβεσης. Στο θέμα της οικιστικής πολιτικής κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ ότι «είχαν ενσωματώσει στον τρόπο πολιτικής αναπαραγωγής τους την πρακτική των ρουσφετιών, την πολιτική εκείνη που διευκόλυνε την μικροαυθαιρεσία», αντιθέτως «ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε τέτοιου είδους σχέσεις με την ελληνική κοινωνία», και αυτό αποτελεί ευκαιρία για τον τόπο, συμπληρώνει.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις αιτίες που προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί με έναν τρόπο πειστικό και θα είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής έρευνας αλλά και διαδικασιών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο σε σχέση με την έρευνα που κάνει η Δικαιοσύνη αλλά και με τη συζήτηση και τον απολογισμό που γίνεται σε όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και υπηρεσίες. Θεωρώ λοιπόν άστοχο αυτό που γίνεται από άλλες πλευρές, το ότι με έναν πολύ εύκολο τρόπο και υποκαθιστώντας ο καθένας τους ειδικούς προβαίνει σε συνολικά συμπεράσματα. Δεν βοηθάει στην παρούσα στιγμή. Εκείνο που έπρεπε η κυβέρνηση και όφειλε να κάνει και έχει κάνει είναι να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν. Αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι πλευρές. Και έμπρακτα να προσπαθήσει να δρομολογήσει νέες διαδικασίες και τρόπο αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων των φυσικών καταστροφών, όπως ήδη έκανε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία, αλλά ταυτόχρονα και να συνεχίσει την υλοποίηση των μέτρων που σχετίζονται με την ανακούφιση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας».

Σχετικά με τις προτεραιότητες κατά τη μεταμνημονιακή εποχή, σημείωσε ότι «τα περιθώρια είναι σαφώς περισσότερα αυτά που είχαμε μέχρι τώρα και βασίζονται στην πραγματικότητα και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της. Αυτά είναι κάποια πραγματικά γεγονότα τα οποία μας επιτρέπουν να ασκήσουμε μια πολιτική, η οποία δεν θα υπακούει με έναν ισοπεδωτικό τρόπο στη μέχρι τώρα λογική της δημοσιονομικής λιτότητας και ισοπέδωσης -θα προσέθετα εγώ-. Αλλά που θα μπορεί να κατευθύνει πόρους σε κρίσιμους τομείς που είναι αναγκαίοι για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, αλλά και στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, της υγείας και της παιδείας. Νομίζω ότι μας επιτρέπουν τα ίδια τα δείγματα γραφής, η ίδια η πορεία της ελληνικής οικονομίας να κάνουμε τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Δεν αμφισβητώ ότι και τα χρόνια μετά το πρόγραμμα δεν θα έχουν τις δυσκολίες τους. Πολύ δε, περισσότερο όταν είμαστε μέλος μιας παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας και κανείς δεν μπορεί να μιλάει με την ασφάλεια που μπορεί να του παρέχει, την ψευδαίσθηση ασφάλειας που μπορεί να έχει ο καθένας σε σχέση με την πορεία της δικής του οικονομίας. Αλλά θεωρώ ότι τα πράγματα για την Ελλάδα είναι σαφώς πολύ πιο καλά και από το 2010 και από το 2015. Οφείλουμε και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι».