Πώς να μάθεις να «ακούς» το αυτοκίνητο σου πριν χαλάσει

Πώς να μάθεις να «ακούς» το αυτοκίνητο σου πριν χαλάσει

Και ξαφνικά το αυτοκινητάκι σου, σε άφησε στη μέση του δρόμου… Όσο και να βρίζεις την κακή σου τύχη, πρέπει να αναλογιστείς ότι εκείνο το καημένο φώναζε και σου έλεγε ότι έχει πρόβλημα.

Βέβαια το αυτοκίνητο δεν μιλάει, αλλά με τους ήχους και άλλες ενδείξεις σου δείχνει ότι το πρόβλημα υπάρχει και μεγαλώνει. Δες λοιπόν ποια είναι αυτά τα σημάδια:

1. Βλέπε τα όργανα

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις που υπάρχουν στον πίνακα οργάνων είναι από τα βασικότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζετε- δεν χάνετε και τίποτα αν ανοίξετε το ντουλαπάκι του συνοδηγού και να ρίξετε μια ματιά στο σχετικό εγχειρίδιο.

2. Η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του κινητήρα και του λαδιού είναι από τις σημαντικότερες ενδείξεις, ενώ στα πιο νέας τεχνολογίας υπάρχουν πιο συγκεκριμένες για τον κινητήρα, τα τακάκια, την πίεση των ελαστικών κ.α.

3. Τα λάστιχα

Η κατάσταση των ελαστικών είναι κάτι που μπορείς να δεις με την πρώτη ματιά.Χρίζουν ιδιαίτερης μέριμνας μιας και είναι το μοναδικό στοιχείο του αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα.Από τα βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγχετε μια φορά το μήνα την σωστή πίεση τους που διασφαλίζει σωστό κράτημα και λιγότερο φθορά. Επίσης, όταν φτάσει η ώρα της αντικατάστασης (3-4 χρόνια ή 40.000-50.000 χλμ.) μην τσιγκουνευτείτε και αποφύγετε τις πολύ φτηνές επιλογές. Α, και ρίχνετε καμιά ματιά και στην ρεζέρβα αν έχει αέρα, διότι όταν κλατάρει κάποιο λάστιχο τι θα κάνετε;

4. Τα υγρά

Στην περίπτωση που δείτε υγρά κάτω από το αυτοκίνητό σας, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία.Ότι και αν είναι αυτό το υγρό (νερό, λάδι κ.α.) μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την απόδοση και την αξιοπιστία του αυτοκινήτου αφού μπορεί να προέρχεται από το κάρτερ του κινητήρα, από το ψυγείο, από τα φρένα, από την μετάδοση (κιβώτιο), από το τιμόνι (κρεμαγέρα), από σπασμένο αμορτισέρ (ανάρτηση) ή οποιαδήποτε άλλη διαρροή.Για να είστε σίγουροι πως πρόκειται για διαρροή από το δικό σας αυτοκίνητο, παρκάρετε ξανά στο ίδιο σημείο και ελέγξτε την επόμενη μέρα για κηλίδες.

5. Η εξάτμιση

Αν από την εξάτμιση του αυτοκινήτου βγαίνει μπλε καπνός, τότε το μοτέρ έχει συμμαχήσει να καίει και λαδάκι μαζί (άμεσα στο συνεργείο ώστε να μην καταστραφεί και ο καταλύτης).

6. Οι ήχοι του κινητήρα

Αν ακούτε μεταλλικούς ήχους από τον κινητήρα είναι διότι υπάρχουν αυταναφλέξεις λόγω κακής ποιότητας καυσίμου.Στα παλιά αυτοκίνητα μπορεί να έχει απορρυθμιστεί το αβάνς, ενώ όταν δεν λειτουργεί κάποιο μπουζί πέφτει η απόδοση του μοτέρ και η άκαυστη βενζίνη μπορεί να δώσει και ένα εντυπωσιακό backfire (στα σπορ). Από εκεί και πέρα κάθε θόρυβος που έρχεται μέσα από το μοτέρ δεν θα είναι κάτι καλό…

7. Οι αισθήσεις στο τιμόνι

Αν νιώθετε ένα τρέμουλο στο τιμόνι και σε συγκεκριμένες ταχύτητες τότε κάποιος τροχός χρειάζεται ζυγοστάθμιση.Αν το νιώθετε βαρύ (το τιμόνι) τσεκάρετε τον αέρα στα λάστιχα. Αν στην ευθεία το αυτοκίνητο δεν διατηρεί την πορεία του, τότε χρειάζεται ευθυγράμμιση (ή κάποιο λάστιχο έχει χάσει αέρα).

8. Οι περίεργοι ήχοι στις λακκούβες

Αν ακούσετε ασυνήθιστους μεταλλικούς ήχους ή κλυδωνισμούς -ειδικά όταν περνάτε πάνω από λακκούβες- να έρχονται από μπροστά ή πίσω τότε είναι πολύ πιθανό να έχει πρόβλημα η ανάρτηση, ή να έχει χαλάσει κάποιο ρουλεμάν κ.α.Στα παλιά οχήματα τσεκάρετε τις φούσκες στα «μπαλάκια» (τα ακρόμπαρα της κρεμαγέρας) μήπως έχουν χάσει λίπανση, αλλιώς θα το καταλάβετε όταν στρίβετε από το μέταλλο που θα τρίβετε.

9. Όταν …σφυρίζει

Οι χαλαροί ιμάντες αφήνουν ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα και απαιτούν σύσφιξη (κάτι που συμβαίνει κυρίως το χειμώνα).

10. Τα φώτα

Αν στην διαδρομή διαπιστώσετε πως μειώνετε η ένταση των προβολέων υπάρχει πρόβλημα με το δυναμό ή με τον ιμάντα αυτού.

11. Όταν δεν παίρνει αμέσως

Αν γυρίζετε το διακόπτη και ο κινητήρας δεν παίρνει μπροστά, τότε έχει αδειάσει η μπαταρία ή έχει πρόβλημα η μίζα. Αν τώρα ακούτε ένα περίεργο ήχο σαν κροτάλισμα, μην τρομάξετε, απλά η μπαταρία δεν έχει αδειάσει τελείως.

12. Όταν βουίζει και δεν …φεύγει

Πατάτε το γκάζι και το αυτοκίνητο περισσότερο βουίζει παρά επιταχύνει; Σας μυρίζει κάτι περίεργο σαν κάποιος να δίπλα σας να κόβει μέταλλο με τροχό;Ε, αυτός είναι ο συμπλέκτης του αυτοκινήτου που έχει φθαρεί (λόγω χρήσης π.χ. μετά τις 100.000 χλμ. ή επειδή… του αλλάξατε τα φώτα) και αρχίζει να γλιστρά (ή να πατινάρει όπως συνηθίζεται να λέμε) πάνω στο πλατό.Οδηγείστε απαλά και προσεκτικά με το αριστερό πεντάλ και επισκεφτείτε το νωρίτερο το συνεργείο.

13. Τα τακάκια και τα φρένα

Τα τακάκια στα φρένα αλλάζουν κάθε περίπου 70.000 χλμ. και αν το ξεχάσετε μην απορήσετε αν ακούσετε κάτι να γρατζουνά κάποια από τις δισκόπλακες.Αν μετά από έντονη κατάβαση πιέζετε το πεντάλ του φρένου περισσότερο για να πιάσουν, τότε έχει πέσει η πίεση του κυκλώματος και απαιτείται συμπλήρωση με υγρό.

14. Οι υαλοκαθαριστήρες

Αν οι υαλοκαθαριστήρες αφήνουν γραμμές στο παρμπρίζ σημαίνει πως έφαγαν τα ψωμιά τους και πάτε για καινούργιους με ένα κόστος από 15 έως 30 ευρώ.

15. Όταν μυρίζει ο κλιματισμός

Αν ο κλιματισμός δεν φέρνει ψυχρό αέρα τα νέα είναι μάλλον δυσάρεστα αφού η διαρροή του υγρού μπορεί να επιφέρει καταστροφή του συμπιεστή με σχετικά μεγάλο κόστος.Αν σας μυρίζει περίεργα το aircondition ακόμη και μετά από μερικά λεπτά απαιτείται αντικατάσταση του φίλτρου.

16. Όταν μυρίζει καύσιμο

Αν στην καμπίνα σας μυρίζει καύσιμο ή καυσαέριο θα πρέπει να δώσετε άμεση προσοχή για να αποφύγετε επικίνδυνες καταστάσεις.