* Τον παστουρμά.

Αρκετές φορές η αιτία της έντονης εφίδρωσης και της δυσοσμίας μπορεί να είναι μια νάιλον μπλούζα, ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια ή κάποιες συνθετικές κάλτσες. Γι’ αυτό:
* Φοράμε βαμβακερά ρούχα, εσώρουχα και κάλτσες, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα.
* Αποφεύγουμε τα πολύ στενά ρούχα και εσώρουχα, τα οποία κάνουν το δέρμα να ασφυκτιά και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.
* Καλό είναι τα παπούτσια μας να είναι δερμάτινα, ώστε να επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.
* Αποφεύγουμε να φοράμε κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες. Το δε καλοκαίρι προτιμάμε τα ανοιχτά.
* Αλλάζουμε καθημερινά παπούτσια, ώστε το ένα ζευγάρι να προλαβαίνει
να στεγνώνει καλά όσο φοράμε το άλλο και έτσι να μην αναπτύσσονται μύκητες ή βακτηρίδια στα πόδια, τα οποία ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια μυκητίαση ή βακτηριακή λοίμωξη.

Είναι πολύ σημαντική η σχολαστική καθαριότητα της περιοχής της μασχάλης, των ποδιών και των γεννητικών οργάνων. Το πόσες φορές τώρα την ημέρα πρέπει να κάνουμε μπάνιο εξαρτάται από την εποχή, το αν δηλαδή είναι καλοκαίρι ή χειμώνας, από τις δραστηριότητές μας, καθώς και από το πόσο εύκολα ιδρώνουμε.

Η τριχοφυΐα στις μασχάλες επιδεινώνει το πρόβλημα, γιατί οι τρίχες αυξάνουν τη θερμοκρασία του ιδρώτα και έτσι αναπτύσσονται πιο συχνά μικροοργανισμοί που ευνοούν την κακοσμία.

Ακόμα και αν είμαστε καθαροί, από τη στιγμή που θα βάλουμε μια μπλούζα την οποία είχαμε ξαναφορέσει είναι πολύ πιθανό να μυρίζουμε δυσάρεστα, αφού η οσμή από τον ιδρώτα και τα βακτηρίδια παραμένει πάνω στα ρούχα μέχρι αυτά να πλυθούν.

Τα αποσμητικά διαλύματα ανάλογα με τη δράση τους (αντισηπτική ή αντιιδρωτική) περιέχουν συνήθως αντισηπτικές ουσίες, αιθέρια έλαια, αντιοξειδωτικές ουσίες, παράγωγα μετάλλων και οινόπνευμα. Ένα καλό αποσμητικό πρέπει να απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές και να προσδίδει ένα αίσθημα φρεσκάδας και ευεξίας. Παλαιότερα τα αποσμητικά κάλυπταν τη δυσοσμία με πολύ έντονα αρώματα, σήμερα ευτυχώς υπάρχουν και άοσμα αποσμητικά, που μας επιτρέπουν να φοράμε το άρωμά μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Η επιλογή του αποσμητικού διαλύματος, είτε σε μορφή σπρέι είτε σε μορφή ρολό ή στικ είτε σε μορφή κρέμας, πρέπει να γίνεται ανάλογα με το πόσο ιδρώνουμε. Όσοι είμαστε αλλεργικοί σε κάποια αρωματική ουσία, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιλέγουμε προϊόντα με υποαλλεργική σύνθεση. Αν το πρόβλημα του ιδρώτα εκτός από την περιοχή της μασχάλης εντοπίζεται και στα πόδια και στα χέρια, μπορούμε να τα πλένουμε χρησιμοποιώντας για ένα διάστημα ήπια αντισηπτικά σαπούνια, ώστε να μην αναπτύσσονται διάφοροι μικροοργανισμοί. Για τα δε πόδια στην αγορά θα βρούμε προϊόντα με ήπια αντισηπτική δράση.

Αν ιδρώνετε πολύ και συχνά χωρίς να συντρέχει λόγος (π.χ. έντονη σωματική δραστηριότητα, άσκηση, άγχος, υπερβολική ζέστη κ.λπ.), θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό, ώστε να δείτε πού οφείλεται η υπεριδρωσία, όπως ονομάζεται.

Οι παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να δημιουργούν υπερέκκριση ιδρώτα ποικίλλουν. Έτσι, όταν ιδρώνετε σε όλα σχεδόν τα σημεία του σώματος (γενικευμένη υπεριδρωσία), μπορεί να σημαίνει ότι πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό, υπογλυκαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια ή από κάποιο λοιμώδες νόσημα. Υπεριδρωσία μπορεί να εμφανίσουν και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς και τα άτομα που υποφέρουν από παχυσαρκία. Αν τώρα ιδρώνετε συνεχώς σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, δηλαδή στις παλάμες, στα πέλματα και στις μασχάλες, τότε μιλάμε για εντοπισμένη υπεριδρωσία, η οποία σχετίζεται ως έναν βαθμό με συγκινησιακούς παράγοντες, όπως έντονο και παρατεταμένο στρες.