Πότε και πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Πότε και πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Με την χώρα να βρίσκεται και τυπικά εκτός προγραμμάτων στήριξης, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις σκληρές δεσμεύσεις που έχει να αναλάβει και τις δεδομένες παροχές που συνοδεύουν, παραδοσιακά, την οιονεί προεκλογική περίοδο στην οποίο έχουμε εισέλθει.

Με γνώμονα τα παραπάνω, και όπως εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, το Μαξίμου προσανατολίζεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ήδη, ετοιμάζεται σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Ο προγραμματισμός της αρμόδιας υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου, τοποθετεί την αύξηση το κατώτατου μισθού τον ερχόμενο Ιανουάριο.

«Εντός της εβδομάδας θα φέρω τροπολογία στη Βουλή, η οποία λέει ότι η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού επιταχύνεται», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Θα ξεκινήσει άμεσα, τέλη Σεπτεμβρίου, και θα καταλήξει στις αρχές Ιανουαρίου. Δηλαδή, θα κρατήσει περίπου 4 μήνες», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του Υπουργού Εργασίας και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει τον Ιανουάριο του 2019».

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως και έτσι ο κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός. Με την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με την αύξηση του κατώτατου μισθού «στόχευση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων», επισήμανε.

Αναφερόμενη στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας δήλωσε ότι «σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέχρι τα μέσα του 2019 προγράμματα περίπου 75.000 νέων θέσεων εργασίας, με επικέντρωση στους νέους επιστήμονες. Δηλαδή, σε υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για το οποίο θα προβλέπονται μισθοί πολύ ανώτεροι από αυτούς που δίνονται μέχρι σήμερα στα προγράμματα, ώστε να τα καταστήσουμε ελκυστικά και να τους δώσουμε τη δυναμική που χρειάζονται».