Πόσο προληπτικός είσαι όταν ταξιδεύεις;

Πόσο προληπτικός είσαι όταν ταξιδεύεις;

Είσαι από εκείνους που όταν δούνε μαύρη γάτα μόλις βγούνε από το σπίτι να πάνε ταξίδι, τα ακυρώνουν όλα; Μήπως είσαι από τους άλλους που αποφεύγουν να περνούν κάτω από σκάλες ή δεν μπαίνεις σε αεροπλάνο χωρίς το φυλαχτό σου;

Νομίζεις ότι ξέρεις πόσο προληπτικός είσαι ή θεωρείς ότι αυτό που κάνεις είναι το φυσιολογικό και δεν είσαι προληπτικός;

Αν θες να μάθεις πόσο προληπτικός είσαι σύγκρινε τον εαυτό σου με τις μεγαλύτερες προλήψεις ταξιδιών που υπάρχουν:

1. Ο γρουσούζικος αριθμός 13

Είναι ίσως η διασημότερη πρόληψη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν τόσοι πολλοί που φοβούνται τον αριθμό 13 που υπάρχει και σχετική ασθένεια, η… τρισκαιδεκαφοβία! Η επικρατέστερη εξήγηση είναι θρησκευτικής φύσης: το τραπέζι του Μυστικού Δείπνου είχε δεκατρείς ανθρώπους, και ο δέκατος τρίτος που κάθισε ήταν ο Ιούδας.
Δεν υπάρχει δωμάτιο 13 ή 1313 σε πολλά δημοφιλή ξενοδοχεία – πολλά μάλιστα φτάνουν μέχρι την παράλειψη του δέκατου τρίτου ορόφου (δηλαδή τον 12ο όροφο διαδέχεται ο 14ος !). Και δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία προληπτικά: πολλές εταιρείες αερογραμμών δεν έχουν δέκατη τρίτη σειρά καθισμάτων στα αεροπλάνα τους και πολλά αεροδρόμια παραλείπουν τη δέκατη τρίτη θύρα!

2. Δεν ταξιδεύεις Παρασκευή

Η δεδομένη κακοτυχία ενός ταξιδιού την Παρασκευή είναι πολύ διαδεδομένη ανάμεσα στους ναυτικούς (άλλωστε, ο Λόρδος Βύρων ξεκίνησε Παρασκευή για να έρθει στην Ελλάδα και πέθανε). Ο συνδυασμός της αντίληψης αυτής έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη κίνηση στα αεροδρόμια τις Παρασκευές -ή έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται η αεροπορική βιομηχανία. Πολλά διάσημα ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Ναπολέων και ο Ρούσβελτ, αρνιόντουσαν να ταξιδέψουν και να υπογράψουν σημαντικά έγγραφα τη μέρα αυτή. Φυσικά, παίζει ρόλο και το μέρος του κόσμου στο οποίο βρίσκεστε, μιας και στην Καμπότζη η κακότυχη μέρα για ταξίδια είναι η Πέμπτη.

3. Είναι γρουσουζιά να γυρίσεις να πάρεις κάτι που ξέχασες!

Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη στην Ρωσία πως πρέπει να κάτσεις πάνω στις βαλίτσες σου, έστω και για λίγο, προτού ταξιδέψεις. Επίσης, θεωρείται γρουσουζιά να επιστρέψεις στο σπίτι για να πάρεις κάτι που ξέχασες, οπότε σιγουρευτείτε πως τα πήρατε όλα προτού ξεκινήσετε. Στη Βουλγαρία, το σκούπισμα την ημέρα της αναχώρησης θεωρείται κακότυχο, επειδή δείχνει ότι «το πρόσωπο που φεύγει σκουπίζεται και διώχνεται από το σπίτι».

4. Ποτέ τη 17η του μήνα

Ο περισσότερος Δυτικός κόσμος αποφεύγει τον αριθμό 13, ενώ οι Ιταλοί προσθέτουν και τον αριθμό 17 στη λίστα των «κακών» αριθμών. Η κακή φήμη του 17 οφείλεται στη λατινική μορφή του, XVII, του οποίου αναγραμματισμός είναι το VIXI, που στα λατινικά σημαίνει «ζούσα» ή «πέθανα». Επομένως, είναι αρκετά απίθανο να βρείτε το δωμάτιο 17 σε πολλά ιταλικά ξενοδοχεία ή τη σειρά 17 στα σινεμά και τα θέατρα. Οι αεροπορικές εταιρείες το σέβονται αυτό και παραλείπουν τη 17η σειρά από τα αεροπλάνα τους που απογειώνονται από την Ιταλία. Μέχρι και η Renault συμμορφώθηκε· το μοντέλο της R17 βαφτίστηκε εκ νέου R177 για την ιταλική αγορά.

5. Το νούμερο …τέσσερα

Τα νούμερα είναι μάλλον κοινός τόπος στις προλήψεις του πλανήτη, και ορίστε άλλο ένα γρουσούζικο νούμερο: το τέσσερα. Καταπώς φαίνεται, η ιαπωνική και η κινεζική λέξη για τον αριθμό τέσσερα ακούγεται παρόμοια με τη λέξη «θάνατος», οπότε πολλά ξενοδοχεία και δημόσια κτήρια στην ανατολική Ασία παραλείπουν την αρίθμηση του τέταρτου ορόφου. Παρομοίως, μια ιαπωνική αεροπορική εταιρεία παραλείπει το τέσσερα και το εννιά (το οποίο ακούγεται σαν τη λέξη «βασανιστήριο») όταν αριθμεί τις σειρές των καθισμάτων. Α, σας το είπαμε; Παραλείπει και το 13 καλού κακού.

6. Η θέση του κρεβατιού που παίζει μεγάλο ρόλο!

Είτε πιστεύετε στο FengShui είτε θεωρείτε πως είναι ανοησίες, θα διαπιστώσετε ότι πολλά ξενοδοχεία και δημόσιες υπηρεσίες στην Κίνα συμμορφώνονται με τις αρχές του. Στην Ιαπωνία, η θέση του κρεβατιού έχει και μια μεταφυσική διάσταση: στις κηδείες, τα σώματα τοποθετούνται με κατεύθυνση προς το βορρά, μιας και οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι προς τα εκεί ταξιδεύει η ψυχή μετά θάνατον. Κατά συνέπεια, σε πολλά ξενοδοχεία τα κρεβάτια τοποθετούνται με κατεύθυνση προς το νότο, την ανατολή ή τη δύση – για να μην πάρουν το λάθος μήνυμα οι θεότητες του άλλου κόσμου.

7. Τα κακότυχα σουβενίρ

Πολλοί αφαιρούν κομμάτια από ένα τοπίο προκειμένου να πάρουν μαζί τους ένα δωρεάν σουβενίρ. Ωστόσο, όλοι όσοι σκοπεύουν το κάνουν καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν, μιας και πολλοί μύθοι και θρύλοι μιλούν για κατάρες που επιφέρει μια τέτοια κλοπή. Λέγεται ότι η μαύρη άμμος και οι ηφαιστειακές πέτρες της Χαβάης περιέχουν αρχαία πνεύματα, τα οποία καταριούνται όλους όσοι παίρνουν μαζί τους αναμνηστικά από το έδαφος του νησιού. Παρόμοιες κατάρες επωμίζονται και όσοι κλέψουν πέτρες από το ιερό βουνό των Αβοριγίνων, το Άιερς Ροκ, στην Αυστραλία. Μια ακόμη δεισιδαιμονία λέτε; Οι εκατοντάδες τουρίστες που επιστρέφουν τις πέτρες κάθε χρόνο αφότου πέρασαν απίστευτες κακοτυχίες θα διαφωνούσαν μαζί σας.

8. Η συμπεριφορά σας στο τραπέζι

Η ώρα του γεύματος είναι γεμάτη οιωνούς, και αν επισκέπτεστε μια χώρα, υπάρχει μια σειρά από κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν για να βγείτε από την τραπεζαρία αλώβητοι. Ένα από τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι τουρίστες στην Ασία είναι να σχηματίσουν με τα ξυλάκια του φαγητού το γράμμα V, πράγμα που θα τους φέρει μεγάλη κακοτυχία, μιας και σχήμα V έχουν τα ξύλα θυμιάματος που καίνε προς τιμήν των νεκρών.
Στην Ευρώπη, σας περιμένει κακοτυχία αν κατά τη διάρκεια μιας πρόποσης δεν κοιτάτε στα μάτια τους άλλους, και αν ρίξετε το αλάτι πάνω στο τραπέζι θα πρέπει να ρίξετε λίγο πάνω από τον ώμο σας για να αναιρέσετε την κακοτυχία.