Πόσο καλό κάνει στον οργανισμό σου το ρύζι;

Πόσο καλό κάνει στον οργανισμό σου το ρύζι;

Έχετε δει πολλούς εύσωμους κινέζους; Φυσικά και όχι, οι περισσότεροι κάτοικοι της Άπω Ανατολής είναι αδύνατοι. Βασική τροφή τους, το ρύζι! Αλλά δεν είναι μόνο το αδυνάτισμα, είναι και η ενέργεια που δίνει το ρύζι στον οργανισμό σε όσους αθλούνται ή κάνουν δραστήρια ζωή! Μερικοί θεωρούν ότι το ρύζι παχαίνει και όταν πρόκειται να κάνουν διατροφή για να χάσουν κιλά, κόβουν το ρύζι! Κάνουν μεγάλο λάθος αφού του ρύζι είναι το κατάλληλο για να χάσουν κιλά και μάλιστα έχει πολύ μεγάλη διατροφική αξία.

Το ρύζι, όπως αναφέρει και το activeman.gr, ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων βασική τροφή του ανθρώπου, μαζί με άλλα δημητριακά. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β και Ε, ενώ επιπλέον το ρύζι δεν περιέχει χοληστερόλη, λίπη και νάτριο .

Ειδικά για όσους ασκούνται το ρύζι είναι από τις πιο χρήσιμες τροφές αφού περιέχει το μαγνήσιο του ρυζιού, που σε συνδυασμό με το φώσφορο προάγει και την υγεία των οστών. Ακόμα οι φυτικές ίνες του ρυζιού μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, βελτιώνουν τα επίπεδα των λιπιδίων και αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης το κάλιο που περιέχει συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της ισορροπίας υγρών, καθώς και στην καλύτερη νεφρική και νευρομυϊκή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η βιταμίνη Ε ενισχύει την αντιοξειδωτική μας άμυνα, προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης LDL και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ο σίδηρος συμβάλλει στη σύνθεση αιμοσφαιρίνης και την πρόληψη της αναιμίας, ενώ οι βιταμίνες της ομάδας Β που επίσης περιέχει χαρίζουν στον οργανισμό επιπλέον μεταβολικά, εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά οφέλη.

Απαραίτητο για όσους αθλούνται

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχει το ρύζι το καθιστούν το ρύζι μεγάλη πηγή ενέργειας. Οι σύνθετοιυδατάνθρακες, απορροφώνται πιο αργά από τους απλούς, προστατεύοντας από την απότομη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα και χαρίζοντας στο οργανισμό ενέργεια, απαραίτητη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Αλλά είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες που αποτελούν απαραίτητες ουσίες για τον οργανισμό. Τα 100 γρ. μαγειρεμένου ρυζιού περιέχουνπερίπου 2,5 γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Το ρύζι, συνδυαζόμενο μαζί με όσπρια, μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για τους φυτοφάγους.

Πλούσιο στη βιταμίνη Β και Ε

Το ρύζι περιέχει σχεδόν πλήρες το σύμπλεγμα βιταμινών Β και βιταμίνη Ε.

Συγκεκριμένα περιέχει:

– Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

– Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), που βοηθά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων.

– Βιταμίνη Β3(νιασίνη), που βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ είναι απαραίτητη στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

– Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό): Είναι απαραίτητη για την διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στοαίμα, ενώ είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των επινεφριδίων.

– Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη),που συμμετέχει στον μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.

– Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ). Πρόκειται για μια σημαντική βιταμίνη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την αντιμετώπιση της αναιμίας, ενώ είναι απαραίτητη για την σύνθεση του DNA.