«Πόλεμος» στα νοσοκομεία της Αττικής – Ένα βήμα πριν την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

«Πόλεμος» στα νοσοκομεία της Αττικής – Ένα βήμα πριν την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Η ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται με το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων  ασθενών με κορονοϊό -συνολικά 645- να φέρνει σε απόγνωση το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικά στην Αττική γιατροί και νοσηλευτές είναι στα όριά τους. Συνολικά 350 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου τα κρεβάτια παραμένουν δυσεύρετα και γίνονται διασωληνώσεις και εκτός ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό επίσης ότι μόνο την Τετάρτη έγιναν 213 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Παράλληλα σε ισχύ έχει ήδη τεθεί το έκτακτο σχέδιο μεταφοράς ασθενών προκειμένου συγκεκριμένα νοσοκομεία να είναι αποκλειστικά δομές covid, ενώ μέχρι στιγμής οι ιδιώτες γιατροί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, παραδέχτηκε ότι η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα να στηρίξουν το ΕΣΥ δεν είναι μεγάλη, καθώς μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί μόλις 46. Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, τις επόμενες ώρες αναμένονται οι αποφάσεις για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

 

Συναγερμός στο νοσοκομείο Μεταξά

«Εκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού παρουσιάζει το νοσοκομείο Μεταξά με αποτέλεσμα να κλείσει μάλιστα ολόκληρη πτέρυγά του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV, 24 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό με αποτέλεσμα να κλείσει η αιματολογική κλινική.

Παράλληλα φαίνεται να έχουν κολλήσει 20 ασθενείς του νοσοκομείου τη λοίμωξη, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν σε νέο ειδικό χώρο. Η διαδικασία ιχνηλάτησης είναι σε εξέλιξη, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα από πού ξεκίνησε η συγκεκριμένη διασπορά, που έχει θέσει εκτός «μάχης» τόσους υγειονομικούς.

 

«Καλπάζουν» οι μεταλλάξεις

Και όλα αυτά ενώ oι μεταλλάξεις συνεχίζουν να αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για τη διασπορά του κορονοϊού και τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν να είναι 430 σε 482 δείγματα που ελέγχθηκαν από τις 2 Φεβρουαρίου έως τις 9 Μαρτίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις κορονοϊού: «Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 482 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 2 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής. Από τον έλεγχο των 482 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 430 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 9 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI). Από τα 430 δείγματα με στελέχη VOC, τα 426 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 4 δείγματα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), ενώ από τα 9 δείγματα με στελέχη VUI, τα 8 βρέθηκαν με το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και ένα με το στέλεχος Β.1.525 (Variant _B.1.1.7 + E484K).