Πως θα φτάσει στην Ελλάδα το Άγιο Φως – Λιτή θα είναι η υποδοχή του

Πως θα φτάσει στην Ελλάδα το Άγιο Φως – Λιτή θα είναι η υποδοχή του

Λιτή θα είναι η υποδοχή του Αγίου Φωτός το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, υπό τις συνθήκες της πανδημίας, όμως σε αντίθεση με πέρυσι, φέτος θα μοιραστεί στις μητροπόλεις όλης της χώρας με ειδικές πτήσεις.

Όπως εξηγούσαν στο CNN Greece αρμόδιες πηγές, κατά την άφιξη του κυβερνητικού αεροσκάφους στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών δεν θα στηθεί το σκηνικό άλλων ετών με τα μικτά αγήματα και τις μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και τις υπόλοιπες πρόνοιες της σχετικής εθιμοτυπίας. Σημείωναν ότι η απόδοση τιμών θα γίνει χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με την σεμνότητα που αρμόζει στην ειδική περίσταση λόγω της πανδημίας.

Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής που θα μεταβεί, το πρωί του Μ.Σαββάτου, στα Ιεροσόλυμα και θα παραστεί στην τελετή της αφής του Αγίου Φωτός θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.

Η ελληνική αποστολή, αναμένεται να είναι η πρώτη από τις υπόλοιπες των ορθοδόξων χωρών που θα παραλάβει το Άγιο Φως.

Η άφιξη του VIP αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας που θα μεταφέρει το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι προγραμματισμένη για τις 18.30 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

Εν συνεχεία και με έξοδα δυο αεροπορικών εταιρειών, μια μικρή «μοίρα» δώδεκα πολιτικών αεροσκαφών, θα μεταφέρει το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα και σε άλλες πόλεις ανά την επικράτεια.

«Πέρυσι το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου. Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης μιλώντας το πρωί στο Mega.

Υπενθύμισε δε ότι προηγήθηκαν εντατικές διαβουλεύσεις με τις Ισραηλινές αρχές:

«Θα πάω να παραλάβω το Άγιο Φως. Οι ισραηλινές αρχές είχαν κάποια δεδομένα, όπως και πέρυσι, που έλεγαν ότι και πάλι δεν θα μπορούσαμε να πάμε και θα στέλναμε μόνο ένα αεροσκάφος για να πάρει το Άγιος Φως. Μετά από πιέσεις μας, οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν»