Πως θα γίνει το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Οι διαφορές από την καραντίνα

Πως θα γίνει το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Οι διαφορές από την καραντίνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως από αύριο το πρωί η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες μπαίνουν σε lockdown. Τι θα ισχύσει ακριβώς και οι διαφορές με τη καραντίνα του Μαρτίου.

«Ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως ακόμη και σήμερα η Ελλάδα είναι στις χώρες με την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Μάλιστα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την πόλη, για την οποία είχε τεθεί ήδη σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Και επεσήμανε: «Ο πρωθυπουργός, μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας, αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 06.00 το πρωί αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, και για τις επόμενες 14 ημέρες».

 

Lockdown: Τι θα ισχύει από την Τρίτη σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

  • Από τις 6 το πρωί αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, και για τις επόμενες 14 ημέρες η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες μπαίνουν σε τοπικό lockdown.
  • Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοιχτά, φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους.
  • Επανέρχεται η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις.
  • Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.
  • Τα καταστήματα λιανεμπορίου θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες 14 ημέρες. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.
  • Απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

 

Σε τρεις ζώνες θα χωρίζεται πλέον η χώρα

Εξάλλου, από αύριο, Τρίτη, το πρωί, και για έναν μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού.

Η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες:

Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο “κόκκινο”. Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι απαράδεκτες».