Πως η πολιτική του Ερντογάν «βυθίζει» την τουρκική οικονομία

Πως η πολιτική του Ερντογάν «βυθίζει» την τουρκική οικονομία

Θύμα του αυταρχισμού του προέδρου Ερντογάν έχει πέσει η τουρκική οικονομία και η λίρα.Το τουρκικό νόμισμα έχει βρεθεί στο μάτι της θύελλας  που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον, με την υπόθεση του κρατούμενου πάστορα Μπράνσον να είναι μόνο η «βιτρίνα». Τουρκία και ΗΠΑ, όπως  επισημαίνουν έγκυροι διεθνείς αναλυτές, ακολουθούν αποκλίνουσες πορείες σε μια σειρά ζητημάτων, με τα συμφέροντα τους συχνά να συγκρούονται.

Ωστόσο, το κλίμα ενδέχεται να βελτιωθεί μέσα στην εβδομάδα, καθώς αναμένεται η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας, μια κίνηση επιβεβλημένη για την ανάσχεση του πληθωρισμού που καλπάζει στο 17,9%.

Η προσδοκία  βρίσκεται ίσως πίσω από την ανάκαμψη που σημειώνει η τουρκική λίρα τις τελευταίες δύο ημέρες, μολονότι επικρατεί ακόμη ανησυχία μήπως η αναμενόμενη αύξηση δεν είναι αρκετή.

Από τον Ιούλιο του 2016 και την απόπειρα πραξικοπήματος, οι επενδυτές βλέπουν με μεγάλες επιφυλάξεις τις επιθετικές διαθέσεις πλήρους κυριαρχίας που έχει εκδηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Οι επίμονες πολιτικές διώξεις, οι μαζικές φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων και στρατιωτικών και οι υπερεξουσίες που συγκέντρωσε στα χέρια του μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την επανεκλογή του κάθε άλλο παρά εμπνέουν εμπιστοσύνη. Συμπίπτουν με μια διεθνή συγκυρία καθόλου ευνοϊκή για την Τουρκία, που έχει ανάγκη το ξένο κεφάλαιο για την κάλυψη των ελλειμμάτων της. Η στροφή των ΗΠΑ σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική προσελκύει ξανά τα επενδυτικά κεφάλαια που εδώ και αρκετά χρόνια είχαν τοποθετηθεί στις αναδυόμενες οικονομίες. Καθοριστικός παράγοντας, όμως, που τους τελευταίους μήνες έχει κυριολεκτικά οδηγήσει σε φυγή το ξένο κεφάλαιο, ήταν οι συστηματικές παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου στο έργο της κεντρικής τράπεζας.

Εχοντας επενδύσει τη δημοτικότητά του στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ως κεντρική πολιτική επιλογή του το φθηνό χρήμα. Κάτω από την εντεινόμενη πολιτική πίεση, η Τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει έως τώρα αυξήσει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας παρά τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό.

Επενδυτές και οικονομολόγοι απευθύνουν αλλεπάλληλες εκκλήσεις εδώ και μήνες για στροφή της Αγκυρας σε πιο περιοριστική πολιτική. Η ανησυχία τους επικεντρώνεται τώρα στο αν η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 10%, όπως θεωρούν αναγκαίο, ή αν θα περιορισθεί σε ένα 2%, που θα αποτελέσει συμβολική κίνηση χωρίς πραγματικά αποτελέσματα.