Πως έφτασε η Θεσσαλονίκη στην έκρηξη των 125 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Πως έφτασε η Θεσσαλονίκη στην έκρηξη των 125 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Οι εικόνες με νέους που καθημερινά συνωστίζονται σε μπαρ και πάρκα της Θεσσαλονίκης έφεραν την έκρηξη κρουσμάτων στα 125 μόλις σε λίγες μέρες και φέρνουν ακόμη πιο κοντά την επιβολή νέων μέτρων κατά της διάδοσης του νέου κορωνοϊού και την πόλη να βρίσκεται ένα βήμα πριν τον πορτοκαλί συναγερμό, επιπέδου 3 στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό,

Το αρνητικό ρεκόρ των 125 κρουσμάτων ήρθε μόλις σε ένα μόλις 24ωρο

Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες η Θεσσαλονίκη κατέγραφε καθημερινά ελάχιστα (για μεγάλη αστική περιοχή) κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, ενώ πολλές μέρες, οι αριθμοί ήταν ακόμα και μονοψήφιοι. Στις 5 Οκτωβρίου συγκεκριμένα κατέγραφε τη χαμηλότερη διασπορά, με μόλις 2 θετικά τεστ σε σύνολο 303 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Την καλή πορεία της μάλιστα, ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου να επιβεβαιώσει και έρευνα καθηγητών του ΑΠΘ που μέτρησε τις συγκεντρώσεις κορονοϊού στα λύματα της πόλης.

Η εικόνα, όμως, έχει αλλάξει δραματικά κατά την τελευταία εβδομάδα. Σε μόλις 4 ημέρες η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 243 κρούσματα, με τα περισσότερα από αυτά να σημειώνονται στις 17/10, οπότε έφτασαν τα 78.

Σε μία μίνι ανάλυση του χάρτη γεωγραφικής κατανομής που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, προκύπτει πως στο δεύτερο, κομβικό όπως φαίνεται, δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα, από τις 11 δηλαδή έως τις 20 Οκτωβρίου, η Θεσσαλονίκη καταγράφει τετραπλάσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα. Σε νούμερα αυτό αντικατοπτρίζεται με 127 μολύνσεις από 1-10 Οκτωβρίου έναντι 523 μολύνσεων από 11-20 Οκτωβρίου. Συνολικά τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν 650 κρούσματα σε σύνολο 4.046 εγχώριων κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση από τις 13 Οκτωβρίου, με τα περιστατικά έκτοτε να μην πέφτουν κάτω από 35 μολύνσεις καθημερινά. Μία μικρή αύξηση καταγράφηκε και το διάστημα 7-10 Οκτωβρίου, ωστόσο το πρώτο δεκαήμερο τα κρούσματα ήταν κυρίως μονοψήφια.

Ενδεικτικό, ακόμη, της έκρηξης της νόσου την τελευταία εβδομάδα είναι πως σε μόλις έξι ημέρες, από 15 έως 20 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν 424 κρούσματα, αριθμός που υπερβαίνει το σύνολο των κρουσμάτων (422) ολόκληρου του Σεπτεμβρίου! Αξίζει να σημειωθεί πως τα 424 κρούσματα του εξαημέρου του τρέχοντος μήνα εντάσσονται στο σύνολο των 2.784 εγχώριων μολύνσεων, έναντι των 422 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην πόλη σε σύνολο 7.407 εγχώριων μολύνσεων.