«Πυρετός» στην ΠΓΔΜ εν όψει δημοψηφίσματος – Διεθνής συνασπισμός υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Πυρετός» στην ΠΓΔΜ εν όψει δημοψηφίσματος – Διεθνής συνασπισμός υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε κομβικό παράγοντα για την νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναδεικνύεται η συμμετοχή των πολιτών της ΠΓΔΜ. Η συμμετοχή του πληθυσμού σε ποσοστό  άνω του 50% θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η αξιοπιστία του θα τρωθεί σημαντικά.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, έχει επιδοθεί εσχάτως σ έναν αγώνα να πείσει του πολίτες του να ψηφίσουν, καθώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν «ντέρμπι» έχουν προκαλέσει ρίγη ανησυχίας στην κυβέρνηση.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαία τα κύματα υποστήριξης της συμφωνίας που έρχονται σημαντικούς ευρω-ατλαντικούς παράγοντες που έχουν επενδύσει πολλά στην πρόσδεση των Βαλκανίων στο δυτικό άρμα. Τελευταίος εξ αυτών, ο  υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, που πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στα Βαλκάνια, με τελευταίο σταθμό, αύριο, στην Αθήνα.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που υπήρξε συμφωνία στη διαμάχη για το όνομα. Το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο επικείμενο δημοψήφισμα. Και σε αυτό θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε τα Σκόπια», δήλωσε ο κ. Μάας (Deutsche Welle) από την ΠΓΔΜ και συμπλήρωσε ότι «ελπίζουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα και μάλιστα αξιόπιστη, την οποία και αξίζει».

Ο κ. Μάας εκδήλωσε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, ενώ αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη χρονιά». Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ σε συνδυασμό με τη γενικότερη στάση των κατοίκων της χώρας είναι, σύμφωνα με τον κ. Μάας, και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι προσπάθειες παρέμβασης τρίτων παραγόντων είναι εκ των πραγμάτων μακριά από τις αξίες της χώρας. «Πιστεύω ότι η πολιτιστική εξέλιξη στη χώρα δείχνει ότι το βλέμμα είναι σαφέστατα στραμμένο στην Ευρώπη. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε συμφέρον να προσφέρουμε με αξιοπιστία αυτή την προοπτική, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενισχύσουν όντως την επιρροή τους εκεί άλλοι, οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι. Και αυτό σε μια διαφορετική βάση αξιών απ’ ό,τι η Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μάας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, επισήμανε την ανάγκη η γειτονική χώρα να εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις οι οποίες αφορούν την ένταξη στην Ε.Ε. (κράτος δικαίου, καταπολέμηση διαφθοράς, οργανωμένο έγκλημα κ.ά.).

Ο κ. Ντιμιτρόφ συναντήθηκε χθες και με τον Αλαν Ντάνκαν, αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο οποίος μετέφερε στα Σκόπια τη στήριξη της χώρας του για την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ συνεχίζει την καμπάνια του υπέρ του «ναι», κάνοντας ευρεία χρήση των social media. Στο τελευταίο μήνυμά του ζητεί από τους πολίτες θετική ψήφο, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για θετικές αλλαγές και βήματα μπροστά». Ο κ. Ζάεφ συμπληρώνει ότι «αξίζει όταν αυτοί οι συμβιβασμοί προσφέρουν ένα ασφαλές μέλλον για τις νέες γενιές» και καταλήγει: «Στις 30 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε για μια ευρωπαϊκή “Μακεδονία”».