Πυρά τουρκικής κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απόφαση απελευθέρωσης δύο δημοσιογράφων

Πυρά τουρκικής κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απόφαση απελευθέρωσης δύο δημοσιογράφων

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η υπόθεση των δύο δημοσιογράφων, που κρατούνται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο για φερόμενες σχέσεις τους με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, θα κριθεί από ένα τοπικό δικαστήριο, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ότι πρέπει να απελευθερωθούν, μια τροπή που είναι πιθανό να ενισχύσει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου.

Το Συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε χθες υπέρ της απελευθέρωσης των δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή για περισσότερο από έναν χρόνο σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ωστόσο μερικές ώρες αργότερα ποινικά δικαστήρια αποφάσισαν να παραμείνουν υπό κράτηση, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίθεση του τούρκου αντιπροέδρου στο Συνταγματικό Δικαστήριο

“Όταν αποφασίζει για μεμονωμένα αιτήματα, το Συνταγματικό Δικαστήριο (…) δεν μπορεί να ενεργεί ως ανώτατο εφετείο και δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις σαν τέτοιο”, γράφει ο Μποζντάγ στο Twitter.

“Το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεπέρασε τα όρια που ορίζει το Σύνταγμα και η νομοθεσία”, προσθέτει.

Οι δημοσιογράφοι Μεχμέτ Αλτάν και Σαχίν Αλπάι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και βρίσκονταν μεταξύ των περισσότερων από 50.000 ανθρώπων που παραμένουν υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αυτοί αρνούνται τις κατηγορίες αυτές.

Σε μια ευρεία εκστρατεία καταστολής που προέβησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, οι τουρκικές αρχές έχουν κλείσει περίπου 130 μέσα ενημέρωσης. Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων δηλώνει ότι περίπου 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή, ενώ η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η “φυλακή των δημοσιογράφων”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ