Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να πάει μπροστά, αλλιώς… θα διαλυθεί

Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να πάει μπροστά, αλλιώς… θα διαλυθεί

Να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη, για να μην αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της διάλυσης, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παρόντος του προέδρου της Πορτογαλίας Μαρσέλο ντε Σόουζα, ο κ. Παυλοπουλος διευκρίνισε πως δεν μιλά με σκεπτικισμό, αλλά με αγωνία για το μέλλον της Ευρώπης: «Μιλώ για Αγωνία, όχι για σκεπτικισμό. Και τούτο διότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε -και ούτε πρόκειται να το πράξουμε, τώρα και στο μέλλον- έστω και κατ’ ελάχιστο, την πορεία δόμησης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Όλως αντιθέτως, μας διακατέχει η κοινή αγωνία για την ολοκλήρωσή του, ιδίως υπό τις σημερινές προκλήσεις και τα επικίνδυνα φαινόμενα λαϊκισμού, που επιχειρούν να υπονομεύσουν τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και να επιφέρουν την κατάρρευσή του. Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά διαφορετικά θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της διάλυσης.»

Αναφερόμενος στις προοπτικές περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Οραματιζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ως την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να εφεύρουμε μία νέου τύπου ομοσπονδία η οποία στηρίζεται στις θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, όταν πρόκειται να υπερασπισθεί, παγκοσμίως, τις θεμελιώδεις αρχές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διέκρινε τρεις βασικούς πυλώνες για την επίτευξη της τελικής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης:

Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, επαρκής και βιώσιμη. Εξήγησε, ότι αυτό ταπαιτεί την ενεργοποίηση των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με την συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM και τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.  Εξήγησε ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν  η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων που στοχεύουν στην κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.