Πρ. Παυλόπουλος: Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

Πρ. Παυλόπουλος: Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

Στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και στην αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ενώ κάλεσε την ευρωζώνη «να κατανοήσει ότι σήμερα ο πραγματικός «εχθρός» της δεν είναι τόσο το έλλειμμα, όσο το χρέος».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η διασφάλιση της Ευρωζώνης «από τον κίνδυνο της κρίσης χρέους δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν αλλάξει, το ταχύτερο δυνατό, η ως τώρα ακολουθούμενη πολιτική αυστηρής λιτότητας που, νομοτελειακώς, συρρικνώνει το ΑΕΠ των κρατών-μελών της ευρωζώνης και επιδεινώνει, εξίσου νομοτελειακώς, την κρίση χρέους». Μάλιστα τόνισε ότι ήρθε η ώρα οι εταίροι να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμη και για λάθη που δεν της αναλογούν».

Προς την κατεύθυνση αυτή και σε ό,τι αφορά τη λήψη των μακροπρόθεσμων πλέον μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η πρόταση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η οποία συνδέει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με μια «ρήτρα ανάπτυξης». Διευκρίνισε πως «η ρήτρα ανάπτυξης αλλάζει τη λογική της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, βάσει της οποίας η αποπληρωμή του γινόταν ανεξαρτήτως του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, δηλαδή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν η χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης που υπολείπονται του προβλεπόμενου στόχου».

«Η λογική Μακρόν» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, «εκκινεί από την παραδοχή, ότι ο πιο βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης του χρέους περνά, πρωτίστως, μέσα από την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης».

Ο κ. Παυλόπουλος διατύπωσε τρεις προτάσεις που, όπως είπε, αποτελούν σχεδόν μονόδρομο για τη θωράκιση της ευρωζώνης έναντι της κρίσης χρέους, και όπως ανέφερε αυτές είναι:

Α) Θεσμική ολοκλήρωση του status του τόσο ως προς τη δομή του όσο και ως προς την λήψη των αποφάσεών του.

Β) Θεσμική μετατροπή του ΕΜΣ σε πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και

Γ) Θεσμική θωράκιση της ΕΚΤ με τα κατάλληλα μέσα, ώστε αφενός να αποκτήσει τις αρμοδιότητες ελέγχου του συνόλου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, και αφετέρου να αποκτήσει τα κατάλληλα δημοσιονομικά εργαλεία -με κορωνίδα μια μορφή «ευρωομολόγου»- ώστε, όπως όλες οι πραγματικές Κεντρικές Τράπεζες, να αμύνεται αποτελεσματικώς εναντίον κάθε μορφής κρίσης χρέους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν΄φερε ακόμη ότι το παγκόσμιο χρέος έχει ανέλθει σε 230 τρις. Δολάρια αγγίζοντας το 330% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ τόνισε ότι και για την ευρωζώνη ο μέσος όρος του χρέους στην αυξάνεται δραματικά.