Πρώτη η Ελλάδα προσφέρει δωρεάν ένα ατομικό rapid test την εβδομάδα για κάθε πολίτη

Πρώτη η Ελλάδα προσφέρει δωρεάν ένα ατομικό rapid test την εβδομάδα για κάθε πολίτη

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση δωρεάν rapid test / self test κορωνοϊού μια φορά την εβδομάδα για κάθε πολίτη της χώρας.

O υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, μιλώντας κατά την ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε πως θα διατεθούν μαζικά δωρεάν άμεσα προσβάσιμα τεστ, από τα φαρμακεία.

Την ίδια ώρα, κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα μπορούν να γίνονται 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Τι είναι τα self test;
Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο δωρεάν, ένα self-test την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα kit το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο για τον κορωνοϊό από τον ίδιο τον πολίτη. Τα self test θα είναι διαθέσιμα και μπορούμε να φτάσουμε τα 10.000.000 test την εβδομάδα.

Όπως έχουν αναφέρει μέσα στην εβδομάδα αρμόδιες πηγές, η αύξηση των rapid test θεωρείται κομβικής σημασίας, προκειμένου να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα. Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την προμήθεια μαζικών τεστ.

Πόσο θα κοστίζουν τα τεστ αυτοδοκιμής/self test
«Πρότασή μας είναι να αυξηθούν τα τεστ σύμφωνα με το μοντέλο της Αυστρίας, που σε ένα 24ωρο διενεργεί 3,5 εκατομμύρια ελέγχους», ανέφερε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα πηγή που γνωρίζει τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας ότι το κόστος των self test θα ανέρχεται στα 2,50-3 ευρώ για κάθε rapid test.

«Πάμε για γενίκευση της χρήσης τους. Θα μπορεί ο πολίτης να προμηθεύεται ένα τεστ, να το κάνει το πρωί στο παιδί του και μετά να το στέλνει στο σχολείο» σημείωναν οι ειδικοί.

Την Τετάρτη άλλωστε, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως εντός Απριλίου, προωθείται σε ευρωπαίκό επίπεδο ρύθμιση με την οποία εισάγονται κατόπιν σύστασης του ECDC τεστ αυτοδοκιμής, που θα μπορούν οι πολίτες να προμηθεύονται και να πραγματοποιούν μόνοι τους.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-ellada-atomika-rapid-test