Πρόταση Τραμπ σε Μακρόν να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ

Πρόταση Τραμπ σε Μακρόν να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ

Να δελεάσει τον Εμανουέλ Μακρόν να βγάλει την Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να προσπάθησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

«Γιατί δεν εγκαταλείπεις την ΕΕ;» φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Μακρόν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες τον Απρίλιο στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να υποσχέθηκε στο γάλλο ομόλογό του ότι εάν το Frexit γινόταν πραγματικότητα, η Ουάσινγκτον θα προσέφερε στο Παρίσι διμερή εμπορική συμφωνία που θα ήταν ευνοϊκότερη από τους όρους που ισχύουν για την υπόλοιπη ΕΕ.

Το δημοσίευμα επικαλείται ως πηγές δύο ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ την προτροπή αυτή επιβεβαίωσε και μια διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Τραμπ εδώ και μήνες εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της ΕΕ, καταγγέλοντας αδιάκοπα τις «άδικες», όπως τις θεωρεί, εμπορικές πρακτικές της, ιδίως στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς δημιουργήθηκε για να επωφεληθεί από τις ΗΠΑ» είπε την Τετάρτη σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Ντακότα.

Χθές, ο Μακρόν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα αυτό κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά απάντησε διφορούμενα, αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πρόταση του Τραμπ.