Πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος από τον Μακρόν

Πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος από τον Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλει μια πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να επιτρέπεται στο εξής στον αρχηγό του κράτους να απαντά στις ερωτήσεις που θα του θέτουν οι κοινοβουλευτικοί στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στην ομιλία του στις Βερσαλλίες, στην οποία κάνει τον απολογισμό του πρώτου έτους της προεδρίας του και παρουσιάζει το πολιτικό πρόγραμμά του για το επόμενο έτος.

«Ζήτησα από την κυβέρνηση να υποβάλει αυτήν την εβδομάδα μια πρόταση αναθεώρησης που θα επιτρέπει, στο επόμενο Κογκρέσο, να παραμείνω όχι μόνο για να σας ακούσω, αλλά επίσης και να σας απαντήσω», είπε ο Μακρόν.

Η αναθεώρηση αυτή θα εξεταστεί σε πρώτη ανάγνωση αύριο Τρίτη από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Η συνταγματική αναθεώρηση του 2008 προσέφερε στον πρόεδρο τη δυνατότητα να λαμβάνει τον λόγο ενώπιον του Κογκρέσου. Όμως το άρθρο 18 του Συντάγματος ορίζει ότι μετά την ομιλία του μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση «χωρίς την παρουσία του».

Η ομιλία του Μακρόν ενώπιον του Κογκρέσου, που απαρτίζεται από τους 577 βουλευτές και τους 348 γερουσιαστές της Γαλλίας, ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 16.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας).

Αφού ο πρόεδρος του Κογκρέσου και της Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ρουζί κήρυξε την έναρξη των εργασιών, ο Γάλλος πρόεδρος μπήκε στην αίθουσα και ανέβηκε αμέσως στο βήμα, για την δεύτερη ομιλία της θητείας του ενώπιον του Κογκρέσου.

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι δεν έχει ξεχάσει «τους φόβους, την οργή που συσσωρεύτηκε επί χρόνια» και οδήγησαν στην εκλογή του πέρσι, τονίζοντας επίσης ότι γνωρίζει πως «δεν μπορεί να τα καταφέρει όλα».

«Δεν έχω ξεχάσει τίποτα από τους φόβους, τη συσσωρευμένη οργή που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτήν την επιλογή. (Οι φόβοι και ο θυμός) δεν θα εξαφανιστούν σε μία ημέρα, δεν εξαφανίστηκαν μέσα σε έναν χρόνο. Ξέρω ότι δεν μπορώ να τα κάνω όλα, ξέρω ότι δεν θα τα καταφέρω όλα», επέμεινε.