Πρόλογος “κωλοτούμπας” για τα Σκόπια από Τσίπρα και υποσχέσεις για… next year!

Πρόλογος “κωλοτούμπας” για τα Σκόπια από Τσίπρα και υποσχέσεις για… next year!

Με επανάληψη τους αφηγήματος περί “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια, οραματισμούς για νέο παραγωγικό μοντέλο με την κεντρική Μακεδονία σε πρωταγωνιστικό ρόλο και υποσχέσεις για καλύτερο 2018 και ακόμα καλύτερο 2019 στην οικονομία, “έκλεισε” ο πρωθυπουργός το τριήμερο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στην ομιλία του, άφησε επίσης για πρώτη φορά ανοιχτό το “παράθυρο” να… να μην ευοδωθούν οι προσπάθειες για συμφωνία με τα Σκόπια στο θέμα της ονομασίας, τονίζοντας: “Βάλαμε ψηλά τον πήχη. Δεν πάμε σε μια διαπραγμάτευση για μια οποιαδήποτε λύση!”

“Η Θεσσαλονίκη, που θέλει να είναι πόλος και πυλώνας ανάπτυξης μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας” είπε ο Αλέξης Τσίπρας. “Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και την κληρονομιά της Ελλάδας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά. Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση. Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα, γι’ αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος.”

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για “οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων”.

Εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμη καλύτερο από το 2018 σε επίπεδο ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και αξιοπιστίας της οικονομίας της χώρας.

Αναφορικά με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική ο πρωθυπουργός απαρίθμησε  τρεις πυλώνες: α) δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα, β)στήριξη της εργασίας, αντιμετώπιση της ανεργίας και αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους γ) αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική του περί κομματικοποίησης του κράτους , υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μια διαδικασία αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της επιλογής Γραμματέων των Υπουργείων με διαφανείς διαδικασίες και σε συμφωνία με τους Θεσμούς.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι “έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να μιλήσει όχι μόνο για την επιλογή του να ξηλώσει τους νόμους και τις διαδικασίες αποκοματικοποίησης του κράτους που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τρίτου προγράμματος», καθώς και ότι εμμέσως «μιλά και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια από τον ΑΣΕΠ και με απόλυτη τήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων».

Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη και την μετατροπή της πόλης σε “πύλη των Βαλκανίων”, ενώ αναφερόμενος στα θέματα διαφθοράς και μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς για την υπόθεση Novartis, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και δεν πρόκειται να φοβηθεί καθώς και ότι όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη η οποία «απερίσπαστη θα πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται».