Πρόεδρος Αυστρίας: “Αφήσαμε πολύ καιρό την Ελλάδα μόνη της στο προσφυγικό”

Πρόεδρος Αυστρίας: “Αφήσαμε πολύ καιρό την Ελλάδα μόνη της στο προσφυγικό”

“Αφήσαμε υπερβολικά πολύ καιρό την Ελλάδα μόνη της στο προσφυγικό”, απάντησε ο Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, στην ερώτηση της Αννέτας Καββαδία σχετικά με την ανάγκη απόρριψης της λογικής της Ευρώπης-Φρούριο, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Ο Αυστριακός Πρόεδρος επεσήμανε πως ενώ ο ίδιος έχει τις δικές του απόψεις για το προσφυγικό, οι εξουσίες του – σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αυστρίας -είναι περιορισμένες. Στο ερώτημα της κ. Καββαδία πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι υιοθετείται – σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες – η ακροδεξιά ατζέντα από κόμματα της λεγόμενης συστημικής Δεξιάς, κάτι που συνιστά το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημοκρατία, ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν απάντησε πως στην Αυστρία –προς το παρόν- η κατάσταση δείχνει να είναι υπό έλεγχο και πως έχει εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου να εγγυηθεί την τήρηση του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κληθείς, τέλος, από την δημοσιογράφο, να σχολιάσει την απόφαση των Εβραίων της Αυστρίας να μποϋκοτάρουν τις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα εξαιτίας της συμμετοχής της ακροδεξιάς στην αυστριακή κυβέρνηση, ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν υπογράμμισε πως σέβεται την απόφαση τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη απόκρουσης της όποιας απόπειρας δημιουργίας κλίματος αντισημιτισμού.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο συνεδρίασης με θέμα το Παλαιστινιακό, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας υπογράμμισε την ανάγκη αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντάς την ως μια από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Συμβούλιο της Ευρώπης. “Φαίνεται ότι τα ταραχώδη γεγονότα των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρη την περιοχή και, δυστυχώς, το δίκαιο του ισχυρότερου, κυριαρχούν σε μια διαμάχη που δεν φαίνεται να καταλήγει σε θετική λύση στο κοντινό μέλλον”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Καββαδία, επισημαίνοντας πως “η πραγματική ειρηνευτική διαδικασία έχει σταματήσει, με τις εξελίξεις στην περιοχή να έχουν κλιμακωθεί αρνητικά τα τελευταία χρόνια”.

Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη 16χρονη Ahed Tamimi, που συνελήφθη τον Δεκέμβριο και εξακολουθεί να είναι φυλακισμένη – αντιμετωπίζοντας την προοπτική καταδίκης από στρατιωτικό δικαστήριο – επειδή χαστούκισε Ισραηλινό στρατιώτη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας. Όπως τόνισε, “στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Συνέλευσης θα πρέπει να αναληφθούν εκ νέου πρωτοβουλίες που θα μας βοηθήσουν να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη της διεθνούς κοινότητας και προστασίας έναντι της παραβίασης των δικαιωμάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να ξεκινήσει η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και τελικά να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Όλοι γνωρίζουμε”, κατέληξε η Αννέτα Καββαδία, “ότι η βάση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, η ασφάλεια για όλους τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους πολίτες και η απόλυτη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Η ακροδεξιά και ο εθνικισμός στάθηκαν εμπόδιο για μια ειρηνική λύση στο Παλαιστινιακό, για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr