Πρωτομαγιά αρχίζουν πλειστηριασμοί Δημοσίου για 500 ευρώ! Φοβάται κανείς “πογκρόμ”;

Πρωτομαγιά αρχίζουν πλειστηριασμοί Δημοσίου για 500 ευρώ! Φοβάται κανείς “πογκρόμ”;

Σε ανεξερεύνητα εδάφη εισέρχεται από την Πρωτομαγιά του 2018 η Ελλάδα, με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας του Δημοσίου να εκπλειστηριάζει κινητά και ακίνητα πολιτών ακόμα και για οφειλές 500 ευρώ προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Δήμους. Με τη σχετική τροπολογία του Πολυνομοσχεδίου, προβλέπονται πλειστηριασμοί-εξπρές, με ανάρτηση όλων των στοιχείων και των προειδοποιήσεων στο διαδίκτυο, χωρίς καμία προστασία για πρώτη, κύρια ή λαϊκή κατοικία!

Πηγές του υπουργείου οικονομικών διαρρέουν πως η διαδικασία θα κινηθεί πρωτίστως σε βάρος οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Ωστόσο, όταν αυτή η “δεξαμενή” εξαντληθεί, η διαδικασία θα κινηθεί γρήγορα προς την πολύ μεγαλύτερη και πιο ευάλωτη “δεξαμενή” των μικροοφειλετών.

Επιπλέον, κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα κινηθούν κατά προτεραιότητα διαδικασίες επιλεκτικά και στοχευμένα σε βάρος “επιλεγμένων” μικρών ή μεγαλύτερων οφειλετών με κριτήριο, το κατά πόσον αυτοί είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένοι ή προσκείμενοι σε πολιτικούς χώρους που βρίσκονται απέναντι από την εκάστοτε κυβέρνηση. Με δεδομένο το ιδεολογικό μένος που έχει επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε ο,τιδήποτε και οποιονδήποτε έχει αντίθετες ιδεολογικές καταβολές, αλλά και το “ταξικό πρόσημο” που τίθεται επισήμως (ακόμα και από τον πρωθυπουργό προσφάτως) ο στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ποιος εγγυάται πως δεν θα χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών του Δημοσίου, για οικονομικό “πογκρόμ” σε βάρος αντιπάλων ιδεολογικών και πολιτικών “δεξαμενών”;

Τι προβλέπει η τροπολογία

Στην τροπολογία ορίζεται ότι οι πλειστηριασμοί θα διεξάγονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα και «αδαπάνως για το δημόσιο». Επίσης ορίζεται ότι η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο, μπορεί να εφαρμοστεί αναλογικά και για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών πραγμάτων (πχ οχημάτων, μηχανημάτων, αντικειμένων αξίας κλπ). Αν τα κινητά πράγματα υπόκεινται σε φθορά κατά την κρίση της Υπηρεσίας που επισπεύδει, ο πλειστηριασμός γίνεται άμεσα χωρίς καμία χρονοτριβή. Για μικρής αξίας κατασχεμένα, εάν κατά την εκτίμηση της έκθεσης κατάσχεσης δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, τον πλειστηριασμό μπορεί να ενεργήσει οποιοσδήποτε από τους υπαλλήλους της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής υπηρεσίας.

Η ταχύτητα διεξαγωγής των πλειστηριασμών εξασφαλίζεται με την κατάργηση χρονοβόρων και κοστοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως η τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και η επίδοση εγγράφων με δικαστικούς κλητήρες. Αυτά τα αντικαθιστά η ηλεκτρονική ενημέρωση του οφειλέτη και η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού στον ιστότοπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΦΚΑ.

Το εμπόδιο της υποχρεωτικής εκπλειστηρίασης ακινήτων από το Δημόσιο με τιμή έναρξης την αντικειμενική αξία, δεν θα υπάρχει πια. Οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου, θα μπορούν πλέον να ξεκινούν από  χαμηλότερες εμπορικές τιμές, σε αντιστοιχία με την κατάσταση που έχει διαμορφώσει στην αγορά ακινήτων η μακροχρόνια κρίση.

Τέλος, μεταβάλλεται η ιεράρχηση των εξυπηρετούμενων πιστωτών σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει επιχειρηματική υπόσταση, για 5η φορά μέσα σε δυόμισι χρόνια. Μετά την Πρωτομαγιά οι απλήρωτοι εργαζόμενοι θα παίρνουν έως 6 οφειλόμενους μισθούς με “οροφή” ανώτερου ποσού περίπου στο ύψος των 9.970 ευρώ. Αμέσως μετά, θα εξυπηρετούνται οι οφειλές προς Τράπεζες, Δημόσιο, κλπ. Ωστόσο, επειδή καταργείται η ποσόστωση 65% για εξασφαλισμένους πιστωτές που έχουν στα χέρια τους υποθήκες και ενέχυρα, όταν τελειώνουν οι πλειστηριασμοί, μετά τους 6 μισθούς που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι, θα εισπράττουν από όλα τα υπόλοιπα όσοι έχουν υποθήκες (κυρίως τράπεζες), με σοβαρό ενδεχόμενο να μην μένει τίποτα για να εισπράξουν το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι (υπόλοιπες οφειλές).