Προϋπολογισμός δύο σεναρίων για τις συντάξεις κατατέθηκε στην Κομισιόν

Προϋπολογισμός δύο σεναρίων για τις συντάξεις κατατέθηκε στην Κομισιόν

Δύο σενάρια -ένα με περικοπή των συντάξεων και ένα χωρίς εφαρμογή του μέτρου- περιλαμβάνει το προσχέδιο προϋπολογισμού που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας το προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ του protothema.gr και του “ΘΕΜΑτος”.

Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ εάν μειωθούν οι συντάξεις (no policy change scenario -σενάριο χωρίς αλλαγή πολιτικών) και 3,6% του ΑΕΠ, εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές και υλοποιηθούν τα αντίμετρα που προτείνει η κυβέρνηση (discretionary measures -μέτρα στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης).

Στο σενάριο προθέσεων που δεν περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 διαμορφώνεται στο 3,6% του ΑΕΠ.

Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση.

Από την πλευρά των δαπανών προβλέπεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, η εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Από την πλευρά των εσόδων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το προσχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή» την 1η Οκτωβρίου και «θα περιλαμβάνει με πιο σαφή τρόπο την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019».

Μπαίνει όμως και πάλι ο «αστερίσκος» ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που προτίθεται η κυβέρνηση να προωθήσει «θα ποσοτικοποιηθούν σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Θα πρέπει δηλαδή και η Κομισιόν να συμφωνήσει πόσο κοστίζουν και πού οδηγούν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονιών ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.