Προχωράει η αποσυμφόρηση της Μόριας – 1.400 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα

Προχωράει η αποσυμφόρηση της Μόριας – 1.400 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα

Με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά αναχώρησαν, χθες στις 10 το βράδυ, αμέσως μετά την άρση του απαγορευτικού απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων, 107 αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης του καταυλισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Παρότι επρόκειτο να αναχωρήσουν την περασμένη Τετάρτη, οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο τους κράτησαν στο νησι, αναβάλλοντας την εφαρμογή του προγράμματος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που στοχεύει στη δραστική μείωση των διαμενόντων στον καταυλισμό του ΚΥΤ.

Την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική προσπάθεια αποσυμφόρησης της Μόρια, καθώς περίπου 1000 αιτούντες άσυλο έχουν αναχωρήσει με κατεύθυνση τον Πειραιά ή την Καβάλα και τελικό προορισμό δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Πριν από αυτή την επιχείρηση, στο κέντρο υποδοχής της Μόρια στοιβάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες  πάνω από 8.000 πρόσφυγες, τη στιγμή που οι δυνατότητες φιλοξενίας του κέντρου δεν ξεπερνούν τους 3.500. Μάλιστα, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου έχει θέσει το κέντρο υπό την απειλή λουκέτου, αν δεν αποσυμφορηθεί και δεν προχωρήσουν τα έργα υγειονομικού χαρακτήρα.

Για σήμερα, Παρασκευή βράδυ, έχει προετοιμασθεί η αναχώρηση άλλων 400 προσφύγων με κατεύθυνση τον Πειραιά.