Προφυλακιστέος ο 30χρονος που αρνείται ότι βρισκόταν στη Ν. Σμύρνη την Τρίτη

Προφυλακιστέος ο 30χρονος που αρνείται ότι βρισκόταν στη Ν. Σμύρνη την Τρίτη

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην 13η Τακτική Ανακρίτρια ο 30χρονος ελληνοιρακινός, ο οποίος θεωρείται ο βασικός κατηγορούμενος στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 27χρονου αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη.

Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή του στα επεισόδια της Τρίτης υποστηρίζοντας πως δεν είναι αυτός που έριξε κάτω από το μηχανάκι τον αστυνομικό και πως μπορεί να αποδείξει ότι δεν ήταν καν στην Νέα Σμύρνη αλλά στην Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δικηγόρου του, Παύλου Σαράκη, η εμπλοκή του εντολέα του προέκυψε «μετά από αναξιόπιστη και κακόβουλη καταγγελία/κατάθεση προσώπου, με το οποίο υφίσταται διένεξη για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους».

Ακολούθησε χθες ανασκεύαση της αρχικής κατάθεσης που έδωσε ο κουνιάδος του 30χρονου. «Δεν τον είδα να χτυπά τον αστυνομικό», είπε ενώπιον της ανακρίτριας ο βασικός μάρτυρας, ο οποίος αρχικά είχε καταθέσει ότι ο 30χρονος είχε επιτεθεί κατά του αστυνομικού.

«Δεν γνωρίζω εάν ήταν ο κουνιάδος μου αυτός που έριξε τον αστυνομικό από το μηχανάκι, απλά ο κουνιάδος μου ήταν ανάμεσα στο πλήθος που έτρεξε προς τον αστυνομικό που έπεσε», φέρεται να δήλωσε.

Στη φυλακή οδηγείται κι ένας 23χρονος, που κρίθηκε προφυλακιστέος για το ίδιο αδίκημα, αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού σε βάρος του αστυνομικού, ο οποίος είχε δεχτεί τη μαζική επίθεση.

Ελεύθεροι οι υπόλοιποι 7

Αντίθετα, ελεύθερος αφέθηκε ο 22χρονος που κατηγορούνταν για το ίδιο αδίκημα, καθώς δεν προέκυψε εμπλοκή του στην υπόθεση. Ωστόσο, του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε Αστυνομικό Τμήμα, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματικής εγγύησης 1.000 ευρώ.

Επίσης, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι για τα επεισόδια. Σε βάρος τους επιβλήθηκαν, κατά περίπτωση, περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης συμμετοχής σε διαδηλώσεις.

Θυμίζουμε ότι οι επτά ανήλικοι, που είχαν συλληφθεί, αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή, με τον περιοριστικό όρο της παρακολούθησής τους από κοινωνικό λειτουργό.

Μαρτυρίες για ξυλοδαρμούς

Σημειώνεται ότι οι 9 συλληφθέντες φέρεται να έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας με τις μαρτυρίες να αναφέρουν πως οι 9 φέρουν σοβαρά τραύματα και πως οι ξυλοδαρμοί δεν σημειώθηκαν μόνο κατά τη σύλληψή τους στη Νέα Σμύρνη, αλλά και στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, από άντρες της αντιτρομοκρατικής και ειδικούς φρουρούς.

Όπως αναφέρθηκε και από δικηγόρο της υπόθεσης, «η βία της αστυνομίας είναι πλέον αντιδραστική, εκδικητική και σαδιστική».

Αντίστοιχες βίαιες συμπεριφορές έχουν βιώσει και άλλα άτομα που συνελήφθησαν είτε στις 9 Μαρτίου είτε τις επόμενες ημέρες και κατηγορούνται για συμμετοχή στα επεισόδια και την επίθεση κατά του αστυνομικού.

Άνθρωποι που, όπως κατέγραψαν τα πολλά βίντεο από εκείνο το βράδυ έχουν συλληφθεί στο σωρό, άλλοι εξαιτίας  μιας απλής τηλεφωνικής συνομιλίας, ενώ ήδη η ΕΛ.ΑΣ. μετράει ήδη ένα φιάσκο με τη σύλληψη 22χρονου για μια ανάρτηση στο Facebook, ο οποίος αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος.