«Προσωρινή συμφωνία» Βρετανίας-Ε.Ε. για τις εμπορικές σχέσεις

«Προσωρινή συμφωνία» Βρετανίας-Ε.Ε. για τις εμπορικές σχέσεις

Μια πολύ δύσκολη, αλλά καθώς φαίνεται παραγωγική νύχτα φαίνεται ότι πέρασαν οι διαπραγματευτές Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από διαρροές και από τις δύο πλευρές έγινε γνωστό ότι κατόρθωσαν να φτάσουν σε συμφωνία για το κρίσιμο θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων και πλέον «χτενίζουν» το τελικό κείμενο μιας προσωρινής συμφωνίας που θα ορίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Έπειτα από εννέα μήνες πολύ δύσκολων συνομιλιών και έπειτα από δεκάδες πισωγυρίσματα, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, συνέταξαν ένα «προσωρινό κείμενο συμφωνίας» το οποίο εντός της ημέρας αναμένεται να παρουσιάσουν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και από τα κοινοβούλια των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Την έγκρισή του πρέπει να δώσει και το βρετανικό κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί πάντως ότι παρά την άρση του αδιεξόδου, που δίνει μια λύση ώστε να αποφευχθεί η επιβολή δασμών στα προϊόντα των δύο πλευρών την 1η Ιανουαρίου και διευκολύνει ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα έως ότου υπάρξει το οριστικό κείμενο συμφωνίας, υπάρχουν ακόμη σημεία-κλειδιά που πρέπει να διευκρινιστούν όσον αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian», η συμφωνία που θα ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει πρόνοιες για μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις σε όλα τα προϊόντα που θα εμπορεύονται οι δύο πλευρές μεταξύ τους, ενώ θα προβλέπει ρυθμίσεις για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από την αεροπλοΐα και τις μεταφορές έως την ενέργεια και τη συνεργασία σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, θα υπάρχουν μορφές ελέγχων στα σύνορα και κάποιοι περιορισμοί, η μορφή και η φύση των οποίων ακόμη μένει να διευκρινιστεί.

Αυτό που με βεβαιότητα περιλαμβάνει η συμφωνία είναι η δέσμευση Λονδίνου-Βρυξελλών ότι θα προχωρήσουν αναζητώντας την επίτευξη λύσης που θα αποτρέψει τη ρήξη και θα είναι αμοιβαία επωφελής.

Και τώρα η σειρά του Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, πλέον έχει το δύσκολο έργο να «πουλήσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας. Όλο αυτό το διάστημα έλεγε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να «ευημερήσει είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία» και πως το σημαντικό ήταν να διασωθεί και να ανακτηθεί η «κυριαρχία της Βρετανίας» έναντι της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τις 11 το βράδυ της Τετάρτης (1 π.μ. ώρα Ελλάδας) τηλεφωνούσε στους υπουργούς του και σε στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, καλώντας τα να συμβάλουν στην προσπάθεια να πειστούν οι Βρετανοί ότι πρόκειται για καλή συμφωνία. Σε κάθε τηλεφώνημα, αναφέρει ο Guardian, επισήμαινε ότι «γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και των δύο πλευρών».

Να σημειωθεί πάντως ότι η βρετανική κυβέρνηση γνώριζε και παραδεχόταν ότι ένα «χαωτικό εμπορικό διαζύγιο» με την Ε.Ε. μπορούσε να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αδιέξοδο, όπου θα επικρατούσαν για μεγάλο διάστημα ελλείψεις σε προϊόντα και φάρμακα, αύξηση τιμών έως και 40% σε πολλά αγαθά, την ώρα που η χώρα δίνει μεγάλη μάχη έναντι του κορονοϊού.