Προσοχή στο ιστορικό των ασθενών εφιστούν οι γιατροί με αφορμή δύο θανάτους από αλλεργικό σοκ

Προσοχή στο ιστορικό των ασθενών εφιστούν οι γιατροί με αφορμή δύο θανάτους από αλλεργικό σοκ

Δύο περιστατικά θανάτων από αλλεργικό σοκ μέσα σε τρία 24ωρα έχουν προκαλέσει ανησυχία αλλά και εύλογα ερωτήματα στους πολίτες.

Στην πρώτη περίπτωση, ένα κοριτσάκι πέντε ετών  από το Αμύνταιο Φλώρινας εμφάνισε συμπτώματα αλλεργικού σοκ έπειτα από λήψη αντιβιοτικού φαρμάκου.  Παρά τη μεταφορά της στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο κατέληξε, έχοντας, νωρίτερα, εμφανίσει αδιαθεσία, εμετούς και μελάνιασμα.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στις 25 Αύγουστου, στην πόλη της Καλαμάτας, με θύμα μια γυναίκα που μετέβη στο νοσοκομείο για να  υποβληθεί σε στεφανιογραφία. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η γυναίκα απεβίωσε, παρά τις πολύωρες προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή.

Το Reportplus.gr  ανταποκρινόμενο στην διάχυτη ανησυχία που προκάλεσαν τα δύο περιστατικά, προσέφυγε στη γνώμη των κατ εξοχήν επαϊόντων .

Συγκεκριμένα, μας προσέφερε τα φώτα του ο  κ. Δημήτριος Μπούρδας, Διευθυντή της αλλεργιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλλεργιολόγων.

Αναφορικά με την περίπτωση του άτυχου 5χρονου κοριτσιού, ο κ. Μπούρδας σημείωσε πως σε περιπτώσεις αλλεργικού σοκ από τη λήψη φαρμάκων, η μόνη περίπτωση πρόληψης είναι να έχει χορηγηθεί το ίδιο φάρμακο στο παρελθόν και ο ασθενής να έχει εμφανίσει συμπτώματα όπως εξανθήματα ή πρήξιμο.

«Το φωνάζουμε χρόνια ότι οι γονείς πρέπει να δηλώνουν το ακριβές ιστορικό των παιδιών τους, όπως σε περιπτώσεις που έχουν παρουσιάσει αλλεργικά συμπτώματα στο παρελθόν. Το ιστορικό αξιολογείται από τους γιατρούς και αυτοί κρίνουν αν πρέπει να γίνει παραπομπή σε αλλεργιολόγο για τις απαραίτητες εξετάσεις», τονίζει ο κ. Μπόυρδας.

Ωστόσο, εφιστά την προσοχή και σ ένα επικίνδυνο «παραθυράκι» για τις αλλεργίες.  «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον μηχανισμό λειτουργία της αλλεργίας. Δεν παρουσιάζει κανείς συμπτώματα με την πρώτη έκθεση του σε μια αλλεργιογόνο ουσία. Απαιτούνται πολλές  επαναλαμβανόμενες εκθέσεις.» ,σημειώνει.

Το «παραθυράκι» αφορά την ενεργοποίηση της αλλεργίας από αυτά που οι επιστήμονες αποκαλούν «κρυφά αλλεργιογόνα».  Όπως αναφέρει ο κ. Μπούρδας δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν πως το εμφιαλωμένο γάλα περιέχει αντιβιοτικά. Αυτά χορηγούνται στις αγελάδες για την καταπολέμηση της μαστίτιδας, περνούν, όμως στον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνει το γάλα της αγελάδας.

Για την περίπτωση της γυναίκας από την Καλαμάτα , ο κ. Μπούρδας εκτιμά πως, « Στη γυναίκα αυτή, πιθανώς, χορηγήθηκε σκιαστικό, ουσία η οποία βοηθάει τους γιατρούς  να εξετάσουν τα αγγεία, κατά τη διάρκεια της στεφανογραφίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρδα, για αμφότερες τις περιπτώσεις, το επιμύθιο είναι η σωστή και ακριβής περιγραφή του ιστορικού του ασθενή, προκειμένου ο γιατρός να εκτιμήσει σωστά το περιστατικό και να αποφευχθούν αλλεργικές επιπλοκές.

Στην περίπτωση, λοιπόν, των αλλεργιών, το ιστορικό σώζει ζωές.