Προς κατάρρευση οι διαπραγματεύσεις στην κορεατική χερσόνησο – Επανεκκίνηση στρατιωτικών ασκήσεων

Προς κατάρρευση οι διαπραγματεύσεις στην κορεατική χερσόνησο – Επανεκκίνηση στρατιωτικών ασκήσεων

Περίπου δύο μήνες φαίνεται πως κράτησε ο «μήνας του μέλιτος» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Βόρεια Κορέα που εγκαινιάστηκε με την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιόνγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου.

Και αυτό γιατί ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, απηύθυνε πρόταση επανεκκίνησης των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, λόγω του τέλματος στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει από τη Σιγκαπούρη, ως δείγμα καλής θέλησης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την αναστολή των γυμνασίων  που για χρόνια προκαλούσαν οργή στον Βορρά.

Από τότε ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί και πολύ περισσότερα έχουν ειπωθεί σε επίπεδο αλληλοκατηγοριών για απροθυμία ουσιαστικής προόδου.

Αποκορύφωμα του αδιεξόδου είναι η  ακύρωση της προγραμματισμένης γι’ αυτήν την εβδομάδα επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βόρεια Κορέα έπειτα από «επιθετική» επιστολή που φέρεται να έλαβε από αξιωματούχο του καθεστώτος.

«Όπως γνωρίζετε, κάναμε το βήμα να αναστείλουμε ορισμένες από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις σε ένδειξη καλής πίστης μετά τη Σύνοδο της Σιγκαπούρης», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη ο Ματίς, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό σε αυτή τη φάση να αναστείλουν άλλες κοινές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.

Μία επανεκκίνηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων είναι βέβαιο ότι θα εξαγριώσει τη Βόρεια Κορέα, η οποία «παραδοσιακά» απαντά με ανάλογες επιδείξεις δύναμης. Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του Ματίς συνιστούν μία δημόσια παραδοχή της απογοήτευσης της αμερικανικής κυβέρνησης για το πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις με την Πιονγκγιάνγκ.