Προληπτικά μέτρα στη Ξάνθη από τη μεγάλη φωτιά στη Sunlight – Ανησυχία παρά τις διαβεβαιώσεις

Προληπτικά μέτρα στη Ξάνθη από τη μεγάλη φωτιά στη Sunlight – Ανησυχία παρά τις διαβεβαιώσεις

Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Ξάνθης και των γύρω περιοχών οι επιπτώσεις από τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών SUNLIGHT στην Ξάνθη, που τέθηκε υπό έλεγχο, παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρίας περί του αντιθέτου.

Από σήμερα και για δύο μέρες θα ισχύσουν προληπτικά μέτρα για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο της, θα τεθούν σε εφαρμογή για τις επόμενες δύο ημέρες.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, με τη συμμετοχή του καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Σπύρου Ραψομανίκη, καθώς και εκπροσώπων της εταιρείας και τοπικών φορέων.

Έτσι, με κέντρο το εργοστάσιο και σε περίμετρο 15 χιλιομέτρων θα ληφθούν προληπτικά περιοριστικά μέτρα τις επόμενες 48 ώρες. Οι κάτοικοι στους οικισμούς μέχρι τους Τοξότες, στα όρια του νομού και στα όρια του δήμου Τοπείρου με το δήμο Αβδήρων, θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι συστήνουν να μην υπάρχει για τις επόμενες δύο μέρες καμία επαφή με το φυσικό περιβάλλον ή σχετική εργασία.

«Δεν πρέπει να υπάρξει πανικός αλλά λήψη προληπτικών μέτρων όπως η πλύση των εδαφών, των αυλών και των εξωτερικών τοιχωμάτων και κουφωμάτων στις κατοικίες» επισημαίνουν, τονίζοντας πως η Περιφέρεια θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο διοικητής του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι μεταφέρθηκαν στη Μονάδα βραχείας Νοσηλείας ένας πυροσβεστης και ένας εργαζόμενος με αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ωστόσο να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο.

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος του δήμου Τοπείρου Ξάνθης, Σάκης Λουκμακιάς, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στην ατμόσφαιρα της περιοχής η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα, για άγνωστη αιτία, στο εργοστάσιο μπαταριών της «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Sunlight» στην Ξάνθη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λουκμακιάς σημείωσε ότι οι πρώτες μετρήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά το μόλυβδο που έχει εκλυθεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις έχουν ληφθεί από μετρητές που βρίσκονται 20 περίπου χιλιόμετρα μακρυά από το σημείο.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 12.30 το μεσημέρι στη μονάδα κατασκευής μπαταριών όλων των τύπων, και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς το απόγευμα και έσβησε λίγο αργότερα. Ωστόσο, το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν δύσκολο και επικίνδυνο λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών που καίγονταν για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού, ορατό από πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι εμπλεκόμενοι φορείς συνέστησαν τους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο να μην έχουν επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας. Τονίστηκε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πρόκλησης πανικού, ενώ αναμένονται και ο μετρήσεις του πανεπιστημιακού εργαστηρίου για τα αιωρούμενα σωματίδια στο περιβάλλον μετά την πυρκαγιά. Μάλιστα, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα εκδώσει ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους κατοίκους.

Οι εκπρόσωποι του εργοστασίου δεν έκρυψαν τη στεναχώρια και την απογοήτευσή τους για το θλιβερό γεγονός λέγοντας ότι μέσα σε χρονικό διάστημα 2,5 ωρών καταστράφηκε μια μεγάλη προσπάθεια είκοσι ετών. Απευθυνόμενοι προς τις τοπικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι πρόθεση της διοίκηση είναι η πλήρη αποκατάσταση της καταστραφείσας μονάδας ενώ υπογράμμισαν ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων.