Προκόπης Παυλόπουλος: Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και η πΓΔΜ να εξαλείψει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και η πΓΔΜ να εξαλείψει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού

Μήνυμα σε Τουρκία και πΓΔΜ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την εκδήλωση ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας. Ο ΠτΔ κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, διαφορετικά όπως είπε «ξέρουμε  να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας». Προς την δε πΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι «προϋπόθεση για την αποδοχή μιας συμφωνίας για την ονομασία και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού με τη FYROM και για την πορεία της προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι η προηγούμενη αλλαγή του συντάγματος της».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Όμως, οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία εμείς, οι Έλληνες, στηρίζουμε- εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», προσθέτοντας πως ο πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». Παράλληλα, πρόσθεσε «ας μην επινοούν κάποιοι “γκρίζες ζώνες”. “Γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν» είπε ο ΠτΔ και τόνισε «ρους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;».

Ο ανώτατος πολιτειακός άρχων πρόσθεσε πως «μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει και να μετρά το μέλλον της, με το μέτρο του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας». Παράλληλα, τόνισε χαρακτηριστικά: «εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφορικά με την πΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «στηρίζουμε την πορεία ένταξης της φίλης πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κάτι τέτοιο όμως πρόσθεσε, «προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού. Είτε σε ό,τι αφορά σύνορα, είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα είτε σε ό,τι αφορά την γλώσσα. Όταν, λοιπόν, συμφωνήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και, βεβαίως, στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού τούτο θα ήταν αντίθετο με βασικές αρχές, τις οποίες έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρέπει «να αλλάξουν το σύνταγμά τους και ύστερα, όταν φτάσουμε στην οποιαδήποτε συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα έχει όνομα, το οποίο δε θα αποπνέει αλυτρωτισμό. Κι όταν λέμε, αλυτρωτισμό εννοούμε τρία πράγματα: Δεν μπορεί το όνομα αυτό σε καμία περίπτωση, έστω, να υπονοεί αλλαγή συνόρων. Δεύτερον, δεν μπορεί το όνομα αυτό να παραπέμπει σε εθνότητα εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ. Και τρίτον, δεν μπορεί το όνομα αυτό να παραπέμπει σε γλώσσα εκτός των συνόρων που θα δημιουργούσε μειονοτικά δικαιώματα και στον τομέα αυτό. Αυτά τα τρία είναι δεδομένα».