Προκλητικός ο Τσαβούσογλου επαναφέρει το casus belli για τα 12 ν.μ. – Κάλεσε τον πρέσβη στο γραφείο του

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου επαναφέρει το casus belli για τα 12 ν.μ. – Κάλεσε τον πρέσβη στο γραφείο του

Με μια προκλητική δήλωση σχολίασε το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ως η χώρα μας έχει κάνει πολλές φορές «παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια» ισχυριζόμενος παράλληλα ότι στην Ελλάδα πολλές φορές «προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων»¨.

«Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους… Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Σύμφωνα με το CNN Turk ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής, εκλήθει στο υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα προκειμένου ο Τσαβούσογλου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με την Αιγιαλίτιδα Ζώνη.

Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης: Τι σημαίνει και γιατί είναι σημαντική

Σημειώνεται, πάντως, ότι η προχθεσινή ανακοίνωση της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, αφορούσε μόνο το Ιόνιο και όχι το Αιγαίο, γεγονός που προκάλεσε και τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

CNN