Προκλητικές φιέστες Ερντογάν στα Βαρώσια

Προκλητικές φιέστες Ερντογάν στα Βαρώσια

Επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 37χρονια από την ίδρυση του ψευδοκράτους.

Μιλώντας στην επίσημη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας το γνωστό αφήγημα και για τα δύο. Ιδιαίτερα προκλητική η αναφορά του πως «Μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό ζήτημα: οι Τουρκοκύπριοι».

«Η προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της Κύπρου, με ένα τρόπο που θα διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δυο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο σήμερα. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να είναι θέμα διαπραγμάτευσης στη βάση της ισότητας της κυριαρχίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εταιρική σχέση με τους Έλληνες στην Κύπρο, η οποία καταστράφηκε από τη δύναμη των όπλων το 1963 και καταστράφηκε από το πραξικόπημα της Ελληνικής χούντας το 1974. Μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό ζήτημα: είναι οι Τουρκοκύπριοι, που τους αγνοούν επί χρόνια και των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται», πρόσθεσε.

«Παρά τις αναρίθμητες επιθέσεις που έχουν δεχθεί, οι Τουρκοκύπριοι ζουν ελεύθερα, αξιοπρεπείς και με το κεφάλι ψηλά στα εδάφη τους. Παρ’ όλη την σκληρότητα, τα βασανιστήρια, την προδοσία, ποτέ δεν υποστείλαμε τη σημαία του αγώνα μας. Πετύχαμε την νίκη με τον επικό αγώνα των μαρτύρων μας», είπε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στα Βαρώσια, όπου στήνουν πικ νικ, όπως εδώ και καιρό προαναγγέλλει προκαλώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Ως εγγυήτρια δύναμη, ούτε εμείς ούτε Τουρκοκύπριοι μπορούμε να ανεχθούμε άλλο διπλωματικά παιχνίδια. Καμία εξίσωση στην οποία δεν θα συμμετέχει η χώρα μας και οι Τουρκοκύπριοι με δίκαιο τρόπο, δεν μπορεί να πετύχει την ειρήνη και την σταθερότητα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις έρευνες και τις εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι να επιτευχθεί μια δίκαιη συμφωνία. Ο στόχος των κινήσεων που έγιναν στα Βαρώσια δεν είναι να προκληθούν νέα παράπονα, αλλά να εξαλειφθούν τα υπάρχοντα» είπε.

Η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ μεταδίδει ότι έχουν γίνει προετοιμασίες για να γίνει το πικ νικ του Ερντογάν στην παραλία των Βαρωσίων, που έχει ανοίξει μερικώς,  μαζί με τον κυβερνητικό εταίρο και αρχηγό των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στο μεταξύ έντονη είναι η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος, ενώ τεράστιες σημαίες, τουρκικές και του κατοχικού καθεστώτος, έχουν αναρτηθεί σε πολυκατοικίες.