Έτσι θα μεταμορφωθεί η Πλατεία Ελευθερίας! Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός!

Έτσι θα μεταμορφωθεί η Πλατεία Ελευθερίας! Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός!

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου που αφορά τη βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας προχώρησε σήμερα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού άνω των 5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω της δανειακής σύμβασης την οποία υπέγραψε ο κεντρικός δήμος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλατεία Ελευθερίας αναμένεται να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, σε χώρο ελεύθερης διέλευσης των πεζών, ενώ θα απομακρυνθεί ο υπάρχων υπαίθριος σταθμός αυτοκινήτων.

Η εικόνα της συγκεκριμένης πλατείας αναμένεται να αλλάξει με το ηλιακό ρολόι, το οποίο θα παραπέμπει στην ανάδειξη όλων των ιστορικών γεγονότων, την ανάδειξη του βυζαντινού τείχους, τα επιδαπέδια φωτιστικά σώματα, ενώ θα αποτελέσει τόπο μνήμης για τους χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα κατοχής. Το Μνημείο Ολοκαυτώματος θα παραμείνει στην πλατεία Ελευθερίας και θα μετακινηθεί σε περίοπτη θέση με στόχο την περαιτέρω ανάδειξή του.

Η μελέτη για τη νέα πλατεία Ελευθερίας έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες Θεμιστολή Χατζηγιαννόπουλο και Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη, που απέσπασαν το πρώτο βραβείο σε σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ