Προκαλεί ο Ερντογάν με εμπρηστικές δηλώσεις για τη Λιβύη μία μέρα πριν την επίσκεψη Δένδια

Προκαλεί ο Ερντογάν με εμπρηστικές δηλώσεις για τη Λιβύη μία μέρα πριν την επίσκεψη Δένδια

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα, ανακοινώνοντας πως η Τουρκία σκοπεύει να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Το πιο σημαντικό άλμα στην ανατολική Μεσόγειο ήταν η συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με τη Λιβύη έδειξαν την αποφασιστικότητα με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Τώρα θα κάνουμε από κοινού με τη Λιβύη και έρευνες και γεωτρήσεις. Εξαιτίας αυτού έχει ενοχληθεί η Ελλάδα, επειδή δεν έχει η ίδια αυτές τις δυνατότητες. Δεν έχει τα δικαιώματα που έχουμε εμείς σε αυτή την περιοχή. Σε όλες αυτές τις συγκρούσεις στην ανατ. Μεσόγειο, αν εμείς δεν υιοθετούσαμε έναν πιο ήπιο ύφος, η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά, θα πήγαινε αλλού, αλλά εμείς επιδείξαμε κατανόηση. Κάθε φορά, όταν υπήρξε ανάγκη, αποσύραμε πίσω τα πλοία μας για συντήρηση, πήραμε πίσω τα ερευνητικά μας και δεν είπαμε τίποτα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος όπως μεταδίδει το sigmalive.

Μιλώντας με νεολαίους της Τουρκίας, ο Ερντογάν απάντησε εξίσου προκλητικά στις διαμαρτυρίες της Κύπρου για τις πολύμηνες έρευνες με γεωτρύπανα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Για την Κύπρο έχουμε πει ότι δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ κι αν κριθεί απαραίτητο, θα επέμβουμε. Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι υπ’ ατμόν κι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να προβούν σε ορισμένα βήματα αν χρειαστεί. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αρκεί να μάθουν να σέβονται την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε συναντηθεί τη Δευτέρα στην Αγκυρα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης, υποστηρίζοντας ότι επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο χωρών για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.