Προεκλογικά δώρα Τσίπρα εντοπίζουν στον ελληνικό προϋπολογισμό τα γερμανικά ΜΜΕ

Προεκλογικά δώρα Τσίπρα εντοπίζουν στον ελληνικό προϋπολογισμό τα γερμανικά ΜΜΕ

Προεκλογικές σκοπιμότητες εντοπίζουν στον προϋπολογισμό τα  γερμανικά ΜΜΕ, που επισημαίνουν ότι τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει ακόμη για τους Ελληνες.

Κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού περί τέλους της επιτροπείας μετά τη λήξη του προγράμματος, το Wirtschaftswoche σχολιάζει ότι η Τρόικα έχει διαφορετική άποψη:

«Οι αρμόδιοι βλέπουν με ανησυχία ότι ο Τσίπρας θέλει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα τότε», σημειώνει και συμπληρώνει ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας θα διατηρήσει την πορεία του όταν χαλαρώσουν τα ηνία.

«Στον προϋπολογισμό για το 2018 υπάρχουν παραδείγματα εκλογικών δώρων, με τα οποία ο Τσίπρας προσπαθεί να βελτιώσει τη δημοτικότητά του. Άνεργοι μεταξύ 18 και 24 ετών πρόκειται να λάβουν μια εφάπαξ πληρωμή ύψους 400 ευρώ», επισημαίνει το οικονομικό περιοδικό, που σχολιάζει ότι λίγα έχουν αλλάξει στην άσκηση πολιτικής στην Ελλάδα, ακόμη και έπειτα από 8 χρόνια ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πολλών κυβερνητικών αλλαγών.

«Επίσης δεν υπήρξε αναδιάρθρωση της οικονομίας, κυριαρχούν μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξάγουν σχεδόν καθόλου. (…) Τα προβλήματα της Ελλάδας με βεβαιότητα δεν θα τελειώσουν μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018», προβλέπει.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το δημοσίευμα σημειώνει ότι παρότι η Αθήνα ήλπιζε πως θα εγκριθούν νωρίς το 2018, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο καιρό δεν υπάρχει γερμανική κυβέρνηση. Αλλωστε, επικαλείται πηγή από το Eurogroup που σημειώνει ότι «έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρξουν μεγάλης κλίμακας ελαφρύνσεις». Η ίδια πηγή εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Από την άλλη η FAZ διερωτάται αν η ψήφιση του ελληνικού προϋπολογισμού μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για το ελληνικό δράμα του χρέους.

Επισημαίνει πάντως ότι «στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης η κυβέρνηση στην Αθήνα ενέκρινε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, περικοπές συντάξεων, αξιολόγηση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα και πώληση λιγνιτικών μονάδων. Επιπλέον πρόκειται να περιοριστεί το δικαίωμα των συνδικάτων στην απεργία».

Παράλληλα, σχολιάζει ότι παρά τη βελτίωση ορισμένων δημοσιονομικών δεικτών, «δεν είναι καλά όλα τα νούμερα», υπογραμμίζοντας ότι η ανεργία παραμένει με ποσοστό 20,2% η υψηλότερη στην ευρωζώνη ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.

Η Handelsblatt σημειώνει ότι για τον Αλέξη Τσίπρα η έγκριση του νέου ελληνικού προϋπολογισμού δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από την αρχή του τέλους της χρηματοοικονομικής κρίσης και την απελευθέρωση της Ελλάδας από την επιτροπεία των δανειστών.

Ομως, η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «για τους Έλληνες δεν είναι ακόμη ορατή αυτή η πολυπόθητη στιγμή της “εξόδου από το τούνελ της κρίσης”». Το δημοσίευμα αναφέρεται στα νέα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση την προσεχή χρονιά. «Ο Τσίπρας ξέρει ότι το πολιτικό του μέλλον εξαρτάται εν μέρει από το αν κατορθώσει μέχρι τον Αύγουστο να οδηγήσει και πάλι την Αθήνα στις χρηματαγορές με ανεκτά επιτόκια.»

Deutsche Welle