Πρεμιέρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της εφορίας

Πρεμιέρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της εφορίας

Ανεβάζει στροφές η φορολογική διοίκηση στις προσπάθειες για την εξασφάλιση των φορολογικών εσόδων από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Για σήμερα έχει προγραμματισθεί η πραγματοποίηση δέκα πλειστηριασμών ακινήτων με ηλεκτρονικό τρόπο καθώς ξεκινά η φορολογική διοίκηση να “εναρμονίζεται” με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη στο πλαίσιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή όταν η επίσπευση πλειστηριασμών πραγματοποιείται από ιδιώτες (π.χ. τράπεζες). Από την 1η Μαΐου όλοι οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τη φορολογική διοίκηση στο πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή μια ακόμη σημαντική αλλαγή που στοχεύει στο να αυξηθούν τα έσοδα από τις αναγκαστικές, μέσω πλειστηριασμών, εκποιήσεις ακινήτων. Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού δεν είναι πλέον η αντικειμενική αξία αλλά η εμπορική, όπως αυτή ορίζεται από εκτιμητή. Με δεδομένο ότι οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές και να μην καταλήξουν άγονοι οι πλειστηριασμοί.

Μεταξύ των ακινήτων που πρόκειται να εκπλειστηριαστούν περιλαμβάνονται οικόπεδα, διαμερίσματα αλλά και θέσεις στάθμευσης.

Από τη λίστα των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί ξεχωρίζουν τα εξής:
-μεζονέτα 130 τ.μ.στον Δήμο Βάρης με τρία πάρκινγκ και τιμή πρώτης προσφοράς 246.000 ευρώ.
-οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ. με κτίσματα 480 τ.μ. και τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ.
-οικόπεδο 113,49 τ.μ. στην περιοχή του Ψυρρή με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ.

-βιομηχανικό κτίριο 5.094 ,60 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 27.453 τ.μ. στο Δήμο Αυλώνας. Τιμή πρώτης προσφοράς 982.000 ευρώ.
-διαμέρισμα (δώμα) δ΄ ορόφου 12 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή με τιμή πρώτης προσφοράς στα 9.000 ευρώ

Ο προγραμματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβλέπει τη διενέργεια φέτος 17.000 πλειστηριασμών ακινήτων, ωστόσο θεωρείται απίθανο να πιαστεί ο συγκεκριμένος στόχος καθώς η αναγκαστική πώληση μέσω πλειστηριασμού είναι το έσχατο μέσο αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση.

capital.gr