
ΠΟΥ: Ρεκόρ κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2018 – 37 θάνατοι!
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σήμερα πως η αρρώστια της ιλαράς έπιασε ρεκόρ κρουσμάτων το 2018.
Πάνω από 41.000 άνθρωποι αρρώστησαν τους πρώτους έξι μήνες του 2018. Επίσης καταγράφτηκαν και 37 θάνατοι.
Πέρσι είχαν καταγραφεί 23. 927 κρούσματα ενώ το 2016 ήταν 5.273! Οι ειδικοί καταγγέλλουν πως η αύξηση αυτή των μολύνσεων οφείλεται στη μεγάλη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που εμβολιάζονται έναντι της ασθένειας αυτής.
Στη Μεγάλη Βρετανία καταγράφτηκαν 807 κρούσματα. Μάλιστα η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανέφερε πως τα περιστατικά αυτά οφείλονται κυρίως σε άτομα που επισκέφτηκαν ευρωπαϊκές χώρες και μολύνθηκαν εκεί.
Ο ΠΟΥ επίσης ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση. Πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω του βήχα και του φταρνίσματος. Η ασθένεια διαρκεί από 7-10 μέρες. Κι ενώ συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από αυτήν υπάρχουν περιπτώσεις που προκύπτουν πολύ σοβαρές επιπλοκές όπως: εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, ηπατίτιδα.
Υπάρχει το εμβόλιο, το γνωστό MMR, το οποίο θωρακίζει τον οργανισμό από τη μόλυνση αλλά μια αναξιόπιστη έρευνα πριν από 20 χρόνια, που συνέδεσε εσφαλμένα το MMR με τον αυτισμό, έχει σταματήσει μερικούς ανθρώπους να εμπιστεύονται το εμβόλιο.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών ζητούν από τους γονείς να εμπιστεύονται το εμβόλιο και να το κάνουν στα παιδιά τους την πρώτη δόση μέχρι ενός έτους, τη δεύτερη μέχρι μα πάνε στο σχολείο.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στη Σερβία, κατόπιν στην Ουκρανία, μετά στη Γεωργία. Στην τέταρτη θέση έρχεται η Ελλάδα κι ακολουθούν η Ρουμανία και πολύ μακριά η Ιταλία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία.
Από τον ΠΟΥ αναφέρουν πως η οπισθοχώρηση σε ότι αφορά την ιλαρά σημαίνει πως κάθε άτομο με χαμηλό ανοσολογικό σύστημα είναι ευάλωτο ανεξάρτητα από το που ζουν και κάθε χώρα θα πρέπει να συνεχίζει να πιέζει ώστε να κλείσει αυτό το κενό.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Άνω Βουλή της Ιταλίας πέρασε νομοθεσία στην οποία που ακυρώνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών πριν ξεκινήσουν το σχολείο. Και πως με την τροποποίηση αυτή οι γονείς δεν αντιμετωπίζουν πρόστιμο επειδή δεν εμβολίασαν τα παιδιά του.
ΠΗΓΗ: BBC