ΠΟΥ: Ένας θάνατος στους 20 οφείλεται στο αλκοόλ!

ΠΟΥ: Ένας θάνατος στους 20 οφείλεται στο αλκοόλ!

Το αλκοόλ σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, αριθμός που αντιπροσωπεύει έναν στους είκοσι θανάτους, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε έκθεση για την κατανάλωση οινοπνευματωδών στον κόσμο και τις αρνητικές συνέπειές της για την υγεία, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι το AIDS, η φυματίωση και η βία μαζί.

Λοιμώδεις νόσοι, τροχαία δυστυχήματα, τραυματισμοί, ανθρωποκτονίες, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης… 5,3% των θανάτων στον κόσμο κάθε χρόνο συνδέονται με τα οινοπνευματώδη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στους πιο νέους (20-29 ετών), αυτό το ποσοστό φθάνει το 13,5%.

Συνολικά το αλκοόλ σκότωσε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κατά το 2016, έναντι 3,3 εκατομμυρίων το 2012, σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του ΠΟΥ για το θέμα αυτό.

Τα τρία τέταρτα των θανάτων είναι μεταξύ ανδρών.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως υπήρξαν «ορισμένες θετικές παγκόσμιες τάσεις», επισημαίνοντας την καταγραφείσα μείωση από το 2010 του αριθμού των θανάτων που συνδέονται με τα οινοπνευματώδη.

Όμως, εξηγούν οι ειδικοί, «το συνολικό βάρος των ασθενειών και των τραυματισμών, που προκαλούνται από τη νοσηρή κατανάλωση αλκοόλ, είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στην περιφέρεια της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής.

Περισσότερες από 200 ασθένειες συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Από τα 3 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να αποδοθούν στο αλκοόλ, 28% συνδέονται με τροχαία δυστυχήματα, βιαιότητες, αυτοκτονίες και άλλες βίαιες πράξεις, 21% με πεπτικές διαταραχές και 19% με καρδιαγγειακές ασθένειες. Οι άλλοι θάνατοι αποδίδονται σε λοιμώδεις νόσους, καρκίνους, ψυχικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι –οι οικογένειές τους και οι κοινότητές τους– υποφέρουν από τις συνέπειες της νοσηρής χρήσης του αλκοόλ, μέσω της βίας, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και των ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα εγκεφαλικά επεισόδια», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεχεσούς.

«Είναι καιρός να δράσουμε περισσότερο για να προλάβουμε αυτή τη σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη υγιών κοινωνιών», πρόσθεσε.

Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πίνουν οινοπνευματώδη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της αμερικανικής ηπείρου, της Ευρώπης και της περιφέρειας του δυτικού Ειρηνικού καταναλώνουν αλκοόλ.

Στην Ευρώπη η κατανάλωση ανά κάτοικο είναι η υψηλότερη στον κόσμο, παρόλο που από το 2010 έχει μειωθεί περισσότερο από 10%.

Ο ΠΟΥ προβλέπει αύξηση της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ στον κόσμο κατά τα δέκα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στις περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ασίας, του δυτικού Ειρηνικού και στην αμερικανική ήπειρο.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση των προσώπων που πίνουν αλκοόλ αντιστοιχεί σε 33 γραμμάρια καθαρού οινοπνεύματος, δηλαδή το αντίστοιχο 2 ποτηριών κρασιού (των 150 ml έκαστο) ή μιας φιάλης μπύρας (750 ml) ή δύο «σφηνάκια» οινοπνευματώδους (των 40 ml έκαστο).

Παγκοσμίως, το 27% των ανηλίκων 15-19 ετών καταναλώνουν αλκοόλ.  Τα ποσοστά τους είναι πιο υψηλά στην Ευρώπη (το 44%), στην Αμερική (το 39%) και στη δυτική πλευρά του Ειρηνικού (το 38%). Μελέτες σχολικές δείχνουν πως σε πολλές χώρες η κατανάλωση αλκοόλ ξεκινά πριν τα 15 με πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια.

Παντού στον κόσμο καταγράφεται πως το 45% που καταναλώνεται είναι βαριά οινοπνευματώδη. Η μπύρα έρχεται στη δεύτερη θέση (34%) και τρίτο έρχεται το κρασί (12%). Ακόμη πως σημειώθηκαν ελάχιστες διαφοροποιήσεις στις προτιμήσεις των καταναλωτών αλκοόλ από το 2010. Οι μεγαλύτερες αλλαγές καταγράφηκαν στην Ευρώπη όπου η κατανάλωση βαριών οινοπνευματοδών ποτών μειώθηκε κατά 3% και αυξήθηκε η κατανάλωση μπύρας και κρασιού.

Αντίθετα, πάνω από τους μισούς (57% ή 3.1 δισ. ατόμων) των άνω των 15 παγκοσμίως απείχαν από το αλκοόλ το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Δράση

Όλες οι χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το κόστος το κοινωνικό και το θεραπευτικό λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, δήλωσε ο δρ. Βλαντίμιρ Πόζνιακ, ο συντονιστής του ΠΟΥ στη Μονάδα Διαχείρισης Ουσιών. “Αποδεδειγμένες, αποτελεσματικές δράσεις είναι η αύξηση των φόρων στο αλκοόλ, πρόστιμα ή περιορισμοί στις διαφημίσεις αλκοόλ και περιορισμός στη φυσική πρόσβαση στο αλκοόλ.

Οι χώρες που παρουσιάζουν υψηλότερο ΑΕΠ είναι ευκολότερο να εισαγάγουν τέτοιες πολιτικές αναδεικνύοντας θέματα που άπτονται στην παγκόσμια υγεία, την ισότητα και στην ανάγκη να δείξουν μεγαλύτερη υποστήριξη για τις χώρες με μικρό ή μεσαίο εισόδημα.

Σχεδόν το 95% των χωρών έχουν υιοθετήσει φόρους στο αλκοόλ αλλά λιγότερες από τις μισές χρησιμοποιούν τις ίδιες στρατηγικές στην κοστολόγηση. Επίσης, η πλειονότητα των χωρών έχουν κάποια μέτρα περιορισμών στη διαφήμιση της μπύρας με ολική απαγόρευση στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο αλλά όχι στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Θα θέλαμε να δούμε τα κράτη – μέλη του ΠΟΥ να εφαρμόζουν δημιουργικές λύσεις που θα σώζουν ζωές όπως τους φόρους και τον περιορισμό των διαφημίσεων. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα να περιορίσουμε τη ζήτηση και να πιάσουμε τον στόχο που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις για μείωση της τάξης του 10% της κατανάλωσης αλκοόλ για τα έτη ανάμεσα στο 2010- 2025, ανέφερε ο δρ, Τέδρος.

Η μείωση της κατάχρησης αλκοόλ θα βοηθήσει στην κατάκτηση στόχων που έχουν τεθεί για την αειφόρο ανάπτυξη κι αφορούν την υγεία  συμπεριλαμβανομένης της υγείας των μητέρων και των παιδιών, μολυσματικών ασθενειών, πνευματικής ασθένειας, τραυματισμών και δηλητηριάσεων.